Societat 07/09/2012

La peça clau del nou projecte: qui és Enrique Bañuelos?

La peça clau de l'alternativa d'Eurovegas al Camp de Tarragona ha tornat recentment a Espanya després de tres anys al Brasil i d'abandonar Astroc, una immobiliària que va simbolitzar el frenesí immobiliari espanyol. Va arribar a ser el tercer home més ric d'Espanya i el número 95 del món. Veremonte és el seu grup inversor

Ara / Acn
2 min
Artur Mas saluda Enrique Bañuelos al Palau de la Generalitat / PERE VIRGILI

BarcelonaEl mes de maig passat es feia públic que el promotor Enrique Bañuelos havia tornat a Espanya. L'empresari creuava l'Atlàntic després de tres anys al Brasil en què ha invertit 20 milions d'euros en l'empresa tecnològica Amper, de la qual va obtenir el 28% de les accions i es va convertir en l'accionista majoritari.

L'empresari que hi ha darrere el grup brasiler Veremonte, el que impulsarà Barcelona World, el nou macroprojecte alternatiu a l'Eurovegas que es constuirà a tocar de Port Aventura, és valencià. Es diu Enrique Bañuelos (Sagunt, 1966) i va forjar la seva fortuna en plena bombolla immobiliària.

La va forjar, precisament, al País Valencià, aprofitant lleis actualment derogades que permetien ser promotor sense posseir el solar on s'havia d'edificar. D'aquesta manera va arribar a acumular més de 17 milions de metres quadrats de terreny i va construir més de 50.000 habitatges.

Tot plegat fins a desembocar en el miracle borsari Astroc, del qual va saber desprendre's a temps, quan va començar a caure en picat.

Des del 2008 prova fortuna al Brasil. Va ser en virtut d'aquest extrem legal de l'ordenament jurídic valencià que Baños va començar el seu imperi des del no-res fins a crear, en cinc anys, la firma Astroc.

Aquesta companyia va ser un autèntic miracle borsari que va aconseguir que unes accions a 6 euros el títol passessin a costar-ne 70 en menys d'un any. I d'aquí, a la llista Forbes dels més rics del món, el 95è l'any 2008 −actualment, ocupa la posició 854−, just abans que el conglomerat, un gegant de totxo amb peus de fang, comencés a ensorrar-se al costat de tot el miratge immobiliari espanyol. Abans, havia entrat a formar part, fins i tot, del nucli dur del Banc Sabadell.

Però Bañuelos va ser prou hàbil i va saber deixar la partida a temps. Va abandonar Astroc i altres inversions i va enfocar la vista cap al nou món. Concretament, cap al Brasil. S'hi va instal·lar el 2008 i va saber aprofitar la tirada −també immobiliària− de la designació de Rio de Janeiro com a capital olímpica del 2016 per crear noves empreses del sector que li reportarien beneficis significatius.

Una d'aquestes firmes és Veremonte, que començaria explotant interessos immobiliaris, però que també es diversificaria cap a altres sectors, com l'energètic o l'agroindustrial, per citar-ne un parell d'exemples.

Ara intenta novament l'assalt al mercat estatal. A principis de desembre de l'any passat va vendre la seva participació als socis de Vanguarda Agro, un dels grups del sector més grans del Brasil. Bañuelos, però, conserva importants inversions en immobiliàries i altres grups industrials al Brasil.

A través del seu grup inversor Veremonte, ha adquirit una participació considerable de la firma tecnològica Amper. I en un front paral·lel, aquest divendres s'ha assegut al costat del president de la Generalitat, Artur Mas, per anunciar un projecte que rivalitza en expectatives amb el que el magnat Sheldon Adelson ha utilitzat per fer anar de corcoll durant diversos mesos els màxims dirigents polítics catalans i madrilenys.

El financer valencià ven la seva experiència al país carioca com un actiu que posarà ara a disposició de les empreses espanyoles.

stats