Societat 17/07/2017

110 entitats i institucions signen el Pacte per la Reforma Horària

Puigdemont reclama que "cal tenir la voluntat d'arribar a acords" i destaca la "generositat" per part de tothom

Pau Esparch
2 min
Foto de família dels sotasignats del pacte, aquest matí al Palau de la Generalitat

BarcelonaLa reforma horària a Catalunya enfila el seu camí. El Pacte Nacional per aquest acord s'ha formalitzat avui al matí al Palau de la Generalitat amb la firma de 110 entitats i institucions. Es tracta de les diferents organitzacions que han format part del Consell Assessor per la Reforma Horària. Així, els 110 sotasignats es comprometen a treballar per aconseguir que l'any 2025 els horaris de Catalunya s'hagin equiparat als dels països europeus. L'objectiu és que les persones tinguin uns horaris més racionals i saludables.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que el Pacte per la Reforma Horària és "d'envergadura i transformador". "Cal tenir la voluntat d'arribar a acords", ha reclamat Puigdemont, que ha destacat la "generositat" per part de tothom per aconseguir-ho. "Entendre les raons de l'altre també és important", ha afegit. Per això, Puigdemont ha apuntat que es necessita "coratge" per aplicar els resultats de la reforma horària i ha demanat que ningú se'n desdigui davant les primeres dificultats.

"Som a les portes d'una important revolució industrial", ha valorat el president, que ha conclòs: "Per poder incorporar els beneficis humans que poden representar aquests canvis, ens hi hem d'adaptar abans que ens adaptin a nosaltres". En aquest sentit, el conseller de Presidència, Jordi Turull, ha afirmat que l'actual organització del temps "semblarà caduca" l'any 2025. "El Pacte per la Reforma Horària ha de ser la brúixola del camí que queda per recórrer", ha considerat Turull.

De fet, aquest pacte inclou diferents àmbits, com la sanitat, la cultura, l'educació, el comerç, la feina i l'administració. Entre els compromisos per al 2025, hi ha diferents objectius, com recuperar les dues hores de desfasament horari respecte a la resta del món i impulsar una nova cultura del temps a les organitzacions, a favor de models més eficients i més flexibles, entre altres mesures.

Assistència de l'oposició sense signatura

Pel que fa a la posició política, els partits de l'oposició han assistit a la signatura del Pacte per la Reforma Horària malgrat que no l'han subscrit. Els grups parlamentaris de Ciutadans, Partit Socialista, Catalunya Sí Que Es Pot i Partit Popular han explicat estan "compromesos" amb els objectius de la reforma horària i han afegit que és "imprescindible" una millora de la qualitat de vida de la població. Tot i això, han lamentat que la literalitat del pacte i la data d'assoliment dels objectius "queden lluny de les expectatives ciutadanes". També han exigit "més intensitat" del Govern en el compromís de les polítiques públiques que han d'acompanyar aquest acord.

stats