Societat 02/08/2017

S'exhaureixen les entrades per visitar la presó Model

Més de 64.000 persones passaran per l'antic centre penitenciari fins al novembre

Acn
2 min
Les portes recorden històries personals o de grups que van estar a la presó

BarcelonaÈxit de públic a les portes obertes a la presó Model de Barcelona i a l'exposició 'La Model ens parla: 113 anys, 13 històries', situada a l'interior de l'edifici. L'antic centre penitenciari de l'Eixample va obrir les portes als veïns a principis de juliol. En només un mes s'han exhaurit les 64.000 entrades gratuïtes previstes fins a finals de novembre. Els ciutadans han pogut reservar les entrades per internet o trucant al 012.

Fins avui, més de 18.000 persones ja han passat per la Model. Els visitants a l'antic centre penitenciari descobreixen una selecció de 13 personatges vinculats a la presó Model, representats en diferents espais escènics situats a la cinquena galeria de la presó. Cadascun dels personatges o col·lectius hi explica un episodi històric dels 113 anys de vida de la presó, que ha sigut un mirall de la història política i social de Catalunya.

La mostra 'La Model ens parla: 113 anys, 13 històries' també ofereix un recorregut per diferents espais, com ara la paqueteria, la sala de comunicacions, el pati i una galeria sense cap intervenció, tal com la van deixar els últims presos. El comissari de l'exposició és Agustí Alcoberro, historiador, museòleg, professor d'història moderna de la Universitat de Barcelona i exdirector del Museu d'Història de Catalunya.

La mostra també reivindica la figura dels professionals dels serveis penitenciaris, que depenen de la Generalitat des del 1984. Es tracta de prop de 5.600 funcionaris del servei interior, mestres, educadors, treballadors socials, psicòlegs, monitors, personal sanitari i juristes dedicats a la reinserció social de les persones privades de llibertat.

La presó més antiga de Catalunya

El departament de Justícia va traslladar els últims presos de la Model el 8 de juny, la vigília del 113è aniversari del centre. La Model era la presó més antiga de Catalunya i no complia amb els estàndards de qualitat exigibles als serveis penitenciaris de la Generalitat. Es va inaugurar el 1904 i havia quedat obsoleta.

stats