Societat 18/01/2019

Els equips de rescat confien en trobar el Julen abans de dilluns

Els enginyers calculen fer el pou en unes 20 hores i obrir la galeria horitzontal en 20 més

Efe
2 min
La maquinària continua perforant el terreny per trobar el Julen

MàlagaEls tècnics que participen en el rescat del Julen, el nen de dos anys que diumenge passat va caure en un pou a Totalán (Màlaga), confien en arribar a ell abans de dilluns –quan ja farà una setmana i un dia del succés–, tot i les dificultats que s'estan trobant a l'hora d'excavar els túnels d'accés fins al nen. Ja fa sis dies que el Julen va caure en una perforació de 100 metres de profunditat

El responsable de l'operatiu, Ángel García, que és delegat del Col·legi d'Enginyers de Màlaga, ha explicat que en condicions favorables esperen arribar fins al petit en 35 hores. L'enginyer ha precisat que quan s'acabi el túnel vertical que es començarà a construir ara i que calculen que es farà en unes 15 o 20 hores, s'haurà d'obrir al final una galeria horitzontal per connectar amb el pou on hi ha el nen (no se sap si segueix amb vida), que tardarà unes 20 hores més. Les feines per excavar aquest pou vertical, que es construirà en paral·lel al pou on va caure el nen (no hi poden passar els equips de rescat perquè és molt estret i a més hi ha un tap de roques), estan costant més del previst perquè s'ha trobat un estrat rocós de pissarra i això "retarda" els moviments de terra.

Els equips de rescat confien en trobar el Julen abans de dilluns

Aquesta perforació vertical pot tardar entre 12 i 15 hores "en condicions molt favorables". Si, com s'imaginen, es troben amb roques, caldrà canviar els caps de la tuneladora, i això tornarà a allargar el rescat. Aquesta nova perforadora és més llarga que la que es feia servir fins ara, i així no caldrà rebaixar la muntanya 30 metres com s'havia previst al principi, sinó només 19.

"És com si el Julen fos el fill de tots. Si el teu fill fos allà l'aniria a buscar, no? Doncs nosaltres l'anem a buscar a ell", ha dit García.

stats