Societat 12/06/2019

L'escalfament del mar podria reduir fins a un 17% la biomassa animal marina

La disminució de la biomassa seria "només" d'un 5% en un escenari de forta reducció d'emissions

Efe
2 min
L'amenaça del desglaç dels pols

BarcelonaL'escalfament dels mars podria portar a una pèrdua de fins al 17% de la biomassa animal marina global –el pes total d'animals marins, com peixos, invertebrats i mamífers– a final d'aquest segle. Així ho adverteix un article publicat a la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences' i signat per un grup internacional de 35 investigadors de dotze països, que ha presentat una avaluació dels efectes del canvi climàtic als oceans utilitzant una combinació de múltiples models climàtics i d'ecosistemes.

L'estudi revela que la biomassa animal marina global disminuirà a tots els escenaris d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle com a conseqüència de l'augment de la temperatura i la disminució de la producció primària. La disminució de la biomassa seria "només" d'un 5% en un escenari de forta reducció d'emissions, però podria arribar a un 17% si la velocitat de les emissions no baixa per a finals del segle XXI.

"La reducció de les emissions de gasos amb efecte hivernacle sens dubte ajudarà a salvaguardar la vida marina fins on sigui possible contra noves pèrdues", afirma l'autora principal de l'estudi, Heike Lotze, de la Universitat de Dalhousie a Halifax, al Canadà. L'estudi també apunta que els impactes del canvi climàtic podrien ser més greus en nivells més alts de la xarxa alimentària, cosa que significa que la biomassa de peixos i mamífers marins podria patir disminucions més grans amb comparació amb el fitoplàncton –el plàncton constituït per organismes autotròfics microscòpics, és a dir, que es nodreixen amb matèria orgànica produïda en el mateix organisme, immòbils o flagel·lats.

"Les nostres troballes suggereixen que els animals marins més grans, molts dels quals ja són motiu de preocupació per a la conservació, podrien mostrar una vulnerabilitat particular a les disminucions provocades pel clima, amb un efecte dominó del fitoplàncton en la cadena alimentària", indica el coautor de l'estudi Derek Tittensor, del Centre Mundial de Vigilància de la Conservació del Medi Ambient de les Nacions Unides a Cambridge, el Regne Unit.

Aquests resultats, subratllen els seus autors, ofereixen la perspectiva més completa sobre els possibles canvis ecològics provocats pel clima a l'oceà fins avui i poden ajudar a anticipar els canvis en els recursos marins en relació amb el canvi climàtic.

Entre els investigadors hi ha tres experts espanyols: Manuel Barange, director de la Divisió de Polítiques i Recursos de Pesca i Aqüicultura de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO); Marta Coll, científica de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) del CSIC, i Jose A. Fernandes, expert en 'big data' i intel·ligència artificial del centre tecnològic basc AZTI. També ha participat Eric D. Galbraith, matemàtic de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

stats