Societat 19/09/2011

Un esclafit provoca importants destrosses a la Fageda d'en Jordà

Els responsables del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa xifren en 1.500 les hecàrees que han quedat afectades per la forta tempesta

Miquel Bernis
1 min
El vent va arrencar arbres de soca-rel a la Garrotxa // ACN

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Els responsables del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa han començat avui a valorar els danys ocasionats per la forta tempesta de la matinada de diumenge. Segons el director del Parc, Xavier Puig, n'han quedat afectades unes 1.500 hectàrees, tot i que és una zona força més petita, entre els municipis d'Olot i Santa Pau, on els danys són realment importants. Les fortes ventades van arrencar roures de fins a 50 centímetres de diàmetre de soca-rel, i han deixat alguns camins de la Fageda d'en Jordà intransitables. La tempesta va descarregar gairebé 70 litres a Olot, 38 dels quals van caure en mitja hora. L'estació automàtica de Meteocat va registrar un cop de vent màxim de 57 quilòmetres per hora, però és segur que les ratxes van ser molt superiors en alguns punts pròxims.

Tot i que la tempesta es va produir de matinada, la situació atmosfèrica i els danys generats fan pensar en un possible esclafit, un fenomen que consisteix en el desplomament molt brusc d'un cos d'aire, un fet que provoca ratxes molt fortes de vent de forma local. Es produeix en algunes tempestes violentes, sobretot en situacions de canvi brusc de temperatures com la d'aquest cap de setmana.

Tot i les destrosses, els responsables del Parc tenen clar que es tracta de danys força locals si es comparen per exemple amb els de les darreres nevades.

stats