Espanya comença a tornar els 800 menors marroquins que van entrar a Ceuta al maig

La Policia Nacional ha activat aquesta tarda una operació per repatriar-los en grups de 15

ARA
2 min
Imatge del centre d'acollidad de menors Piniers de Ceuta

BarcelonaLa Policia Nacional ha activat aquest divendres a primera hora de la tarda una operació per tornar al Marroc els prop de 800 menors d'aquest país que van entrar tots sols a Ceuta a mitjans de maig. El dispositiu ha començat amb el trasllat, en grups de 15, dels 234 adolescents que s'estaven al poliesportiu de Santa Amelia, segons han confirmat fonts policials a Europa Press i de l'organització No Name Kitchen (Ceuta) a l'ARA. L'operació de repatriació no inclourà els menors considerats vulnerables, segons indiquen les mateixes fonts.

La delegada del govern espanyol a Ceuta, Salvadora Mateos, havia anunciat dilluns que en qüestió de "dies" es comprovaria que les relacions entre Espanya i el Marroc tornaven a ser "molt bones", després del canvi al capdavant del ministeri d'Afers Exteriors. De fet, el país africà va convidar el representant de l'ambaixada espanyola a Rabat a una visita guiada el 5 d'agost a la seu del seu servei antiterrorista amb diplomàtics d'altres països. Era la primera invitació des que va esclatar la crisi entre els dos països l'abril passat arran de l'acollida del líder del Front Polisario a l'hospital de Logronyo, per la qual l'excap de gabinet d'Exteriors està sent investigat per la justícia.

Des de l'organització No Name Kitchen expliquen a l'ARA que aquest dilluns i dijous ja es van fer alguns trasllats. Amaia, una voluntària d'aquesta ONG a Ceuta, explica que això els va fer sospitar i aquest divendres confirma que han fet la primera "devolució d'un grup de 15 nois menors d'edat d'origen marroquí" al poliesportiu Santa Amelia. "Dins d'una furgoneta blanca, els han traslladat del poliesportiu a la frontera i que els han fet entrar al Marroc sense assistència lletrada i vulnerant tots els drets i l'interès superior del menor", explica aquesta voluntària.

ONGs com Save The Children, per la seva banda, havien avisat que la repatriació dels menors només seria viable "en casos concrets". "Com a solució universal seria il·legal des del punt de vista de la normativa que aplica el govern d'Espanya i, a més, estaríem incomplint un deure moral: senzillament impossible", ha alertat el director general de l'entitat, Andrés Conde.

El Defensor del Poble demana aturar les devolucions

Les queixes de les ONGs han provocat que el Defensor del Poble hagi obert actuacions d'ofici. Segons informa Efe, Francisco M. Fernández ha demanat que s'aturin les devolucions en un escrit dirigit al ministre de l'Interior, a qui recorda el "deure legal de donar compliment a les previsions de l'article 35.7 de la llei orgànica 4/2000 dels drets i llibertats dels estrangers a Espanya i de la seva integració social". Aquesta norma indica que cal sol·licitar un informe sobre les circumstàncies familiars del menor a la representació diplomàtica del país d'origen amb caràcter previ al procés de repatriació.

"En cas que s'acordi la iniciació del procediment després d'haver escoltat el menor si tingués prou judici, i previ informe dels serveis de protecció de menors del ministeri fiscal, l'administració de l'Estat resoldrà el que procedeixi sobre el retorn al seu país d'origen, a aquell on es trobin els seus familiars o, en el seu defecte, sobre la seva permanència a Espanya", afegeix el Defensor del Poble en el seu escrit, al qual ha tingut accés Efe.

stats