Societat 06/02/2014

El govern espanyol justifica l'ús de pilotes de goma i armes de fogueig en l'operació contra els immigrants a Ceuta

Segons el delegat de l'executiu de Rajoy, les armes antidisturbis s'han utilitzat només amb efecte "dissuasiu" i no s'ha disparat contra els subsaharians

Efe
2 min
Francisco Antonio González, delegat del govern espanyol a Ceuta, aquest dijous / EFE

CeutaEl delegat del govern espanyol a Ceuta, Francisco Antonio González, ha justificat l'ús de material antiavalots en l'operació contra els immigrants que volien entrar en territori de l'estat espanyol i en què han mort nou persones. Segons González, la policia ha utilitzat aquest material perquè els subsaharians als quals s'enfrontaven utilitzaven la violència.

En una roda de premsa, ha assegurat que ha calgut utilitzar pilotes de goma i armes de fogueig però que no ha estat "contra els immigrants, sinó amb efecte dissuasiu". Segons el delegat, cap immigrant ha resultat ferit per aquestes armes. Ha insistit que "s'ha disparat a l'aire i en cap cas contra les persones". "És impossible un enfrontament directe quan pel mig hi ha una tanca de sis metres d'alçària", ha dit.

El delegat ha destacat l'"agressivitat" dels subsaharians que han intentat assaltar la frontera després de confirmar-se la troballa de nou cadàvers, tots ofegats al mar.

Segons González, hi ha hagut una primera aproximació d'immigrants a la frontera a les 05.45 hores i la Guàrdia Civil ha detectat a través de les càmeres tèrmiques un grup d'entre 200 i 250 persones que s'acostaven al perímetre fronterer.

A les 07.45 hores els immigrants haurien fet el primer intent d'entrada pel pont anomenat del Biutz, pròxim a la frontera, i haurien estat foragitats per les forces de seguretat marroquines.

Després, s'han adreçat cap a la frontera terrestre del Tarajal, on hi ha hagut un segon intent, també aturat, i s'ha tancat la frontera durant uns trenta minuts "per aclarir la zona".

A continuació, els immigrants s'han acostat a la platja marroquina més pròxima a la frontera de Ceuta i s'han llançat "massivament" a l'aigua, i nou d'ells han mort ofegats.

El delegat ha insistit que l'actitud dels immigrants "ha estat molt violenta", que "han apedregat la Guàrdia Civil" i que han causat danys en diversos vehicles i que han destrossat una caseta de vigilància.

Ha descartat la troballa de cadàvers en aigües espanyoles i ha detallat que els cossos "han estat arrossegats per l'aigua a la vora". "Tots els morts han estat rescatats de l'aigua i m'han dit que la mort s'ha produït per ofegament", ha puntualitzat.

D'altra banda, s'ha calculat que en l'entorn de Ceuta hi ha entre 800 i 1.000 immigrants que estan permanentment a les muntanyes properes al perímetre a l'espera d'entrar a la ciutat.

stats