Societat 09/03/2020

Madrid i Vitòria tanquen les aules i recomanen el teletreball pel virus

Espanya canvi d'escenari: d'un de contenció a un de "contenció reforçada", segons Sanitat

Mariona Ferrer I Fornells / Laia Forès
3 min
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el responsable del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, durant la reunió d'aquest diumenge al ministeri per analitzar el brot de coronavirus

MadridLa lluita contra el coronavirus entra en una nova fase a l’Estat. Després de setmanes intentant aïllar els contagis, el govern espanyol va reconèixer ahir que la situació s’ha desbordat tant a la Comunitat de Madrid, amb 6,7 milions d’habitants, com a la ciutat basca de Vitòria, amb un quart de milió d’habitants, així com en un petit municipi de la Rioja alabesa, Labastida. La capital espanyola i les localitats basques segueixen així els passos d’Itàlia fa una setmana amb el tancament de totes les escoles i universitats per intentar lluitar contra el brot de la Covid-19 i la recomanació a empreses de fomentar el teletreball i la flexibilitat horària per millorar la conciliació laboral en aquestes circumstàncies.

Espanya passa així de l’escenari 1 de contenció a una “contenció reforçada”, en paraules del ministre de Sanitat, Salvador Illa, un punt intermedi previ a la mitigació que Itàlia va decretar diumenge a la Llombardia amb l’aïllament de 16 milions de persones. Amb la suspensió de totes les classes a partir de dimecres des d’escoles infantil públiques i privades fins a la formació universitària, passant per centres de primària, instituts, formació professional i també les activitats complementàries, la Comunitat de Madrid busca reduir els desplaçament i també els contactes per intentar contenir el brot. La mesura s’allargarà fins al 26 de març i es podria prorrogar.

Però les mesures no s’aturen aquí: el problema de fons que afronta la regió madrilenya és un sistema sanitari -desmantellat i privatitzat durant els anys de crisi- a les portes del col·lapse si no s’impulsa un pla de xoc. En només un dia, la Comunitat va gairebé triplicar ahir respecte a diumenge el nombre de contagis, passant de 202 a un total de 578, un 12,5% dels quals ingressats en unitats de cures intensives dels hospitals madrilenys. Suposa així gairebé la meitat del total d’infectats a Espanya -amb 1.208 casos confirmats en el moment de tancar aquesta edició-. També es van triplicar els nombre de morts de vuit a disset, més de la meitat dels que hi ha al conjunt de l’Estat, on s’havien comptabilitzat fins ahir a la nit trenta defuncions pel virus.

Pel que fa l’atenció sanitària, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va advertir ahir que a partir d’ara és possible que se suspenguin o ajornin les operacions programades, si no són de vital importància, o les proves diagnòstiques, així com també algunes consultes externes i ingressos programats. A més, s’habilitaran tots els llits de reserva dels hospitals i s’instal·laran nous llits i unitats d’atenció en centres de suport per fer front a un brot que es preveu que posi al límit el sistema. També s’atendrà prioritàriament a casa als pacients d’atenció primària. “Si no es prenen mesures de distanciament s’arribarà a una xifra inabastable”, va advertir ahir el conseller de Sanitat madrileny, Enrique Ruiz Escudero, en una roda de premsa que va contraprogramar la del ministre de Sanitat, Salvador Illa. Escudero va assenyalar que un 80% dels casos estan passant el virus sense ingrés hospitalari, el 15% el necessita i un 5% dels casos són crítics. La batalla es lliura, doncs, per evitar pics de contagis que acabin saturant el sistema.

La Comunitat de Madrid també recomana evitar viatges que no siguin imprescindibles i sobretot demana a la gent gran, així com a persones amb malalties cròniques, que evitin sortir de casa seva o bé de la seva residència si no és “estrictament necessari”. En aquest sentit, també es clausuren tots els centres d’oci de gent gran. L’objectiu és que evitin en la mesura del possible anar a hospitals perquè no hi hagi més contagis. “No ha sigut fàcil prendre aquestes decisions però la salut pública està per sobre de tot”, va dir Ayuso, que té la intenció que la formació educativa d’un milió i mig d’estudiants que es quedaran sense classe a partir de dimecres continuï per internet. Durant el dia d’avui, s’aportaran més detalls sobre quina alternativa s’ofereix als pares amb fills a càrrec.

Segon paquet de mesures

“Sabem que les noves mesures compliquen les activitats ordinàries de famílies i ciutadans. Apel·lo a la comprensió. Creiem que són mesures necessàries”, va subratllar al seu torn el ministre de Sanitat. Salvador Illa va assenyalar també que avui el govern espanyol anunciarà un segon paquet de mesures relacionades amb el coronavirus. “Hi ha hagut un canvi a pitjor en l’evolució de la malaltia”, va admetre després de dies fent una crida a la calma. I és que la Comunitat de Madrid fins i tot no descarta prendre mesures més dràstiques en el control dels transports. De moment es desinfectaran diàriament tots els vagons de metro, del Rodalies i els autobusos.

Després de setmanes d’alerta per una amenaça que semblava fantasma, a la capital espanyola comença la prova de foc d’una situació que pot estendre’s arreu de l’Estat.

1,5 milions d’alumnes

La Comunitat de Madrid deixa sense classe a partir de demà i durant almenys quinze dies un total d’1,5 milions d’alumnes, des de les escoles infantils fins a les universitats, en una regió que té gairebé 6,7 milions d’habitants.

3.650 centres educatius

Sense tenir en compte les universitats, tancaran les portes un total de 3.650 centres educatius de Madrid, d’acord amb les dades de l’anuari del curs 2018-2019. 1.891 són de titularitat pública, 558 de concertats i 1.201 privats.

stats