LLENGUA
Societat 05/06/2012

"Sres. clientes, en este local incluso hablamos en catalán": un cafè de Girona es rebel·la contra els atacs a la llengua

L'establiment engega una campanya provocativa en castellà a favor de la immersió lingüística a l'escola i de l'ús social del català. Els impulsors pretenen que la campanya s'estengui entre altres establiments que treballen de cara al públic

Ara
2 min

Girona"Sres. Clientes, en este local incluso hablamos en catalán, si ustedes quieren. No t'excloguis! Per un ensenyament i una llengua dignes en català!". Aquest és el missatge que des d'aquesta setmana es pot llegir al 'The River Cafè' de Girona –una cafeteria situada al costat de l'església de Sant Feliu de la ciutat– per buscar de forma "provocativa" la complicitat de la clientela en defensa del model d'immersió lingüística a l'escola catalana i de l'ús social del català. L'establiment ha decidit reaccionar amb aquesta campanya als "constants atacs" polítics i judicials contra la llengua catalana, i pretenen que la iniciativa se la facin seva altres establiments comercials que treballen de cara al públic perquè s'estengui arreu del país.

Els impulsors de la iniciativa expliquen en un comunicat que han concebut la campanya en castellà perquè es dirigeix a nouvinguts que tenen la "imatge distorsionada que aquí s'imposa el català i es persegueix l'espanyol". L'eslògan de la campanya ("No t'excloguis!") vol "destacar precisament que l'ús del català no és excloent sinó, ben al contrari, ajuda la gent de fora que ha vingut a viure a Catalunya a integrar-se de manera inclusiva".

L'establiment busca "posar en evidència des de la provocació la inexistència de cap conflicte lingüístic al nostre país més enllà del que provoquen de manera interessada i postissa col·lectius anticatalans que volen imposar l'ús de l'espanyol a les escoles". Precisament, i en el cas de la resolució del Tribunal Suprem que fa trontollar la immersió a les escoles, 'The River Cafè' considera que es demostra un cop més "el desconeixement de la realitat social i lingüística de Catalunya", però també el "suport incondicional de determinades estructures de l'Estat i la judicatura als detractors d'un model lingüístic que s'aplica amb èxit als països més avançats".

Immersió... a les Medes

A més de la campanya de conscienciació pròpiament dita, l'establiment també recollirà firmes d'adhesió social a la iniciativa, per via de la pàgina de Facebook que han engegat. Entre els que s'hi adhereixin, el cafè sortejarà un curs d'immersió, però no pas lingüística, sinó marina, a les illes Medes.

stats