SOCIETAT
Societat 01/02/2013

L'Estat reforma l'estratègia ciéntifica per "invertir bé" els recursos en plena revolta dels investigadors

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, diu que la nova estratègia en ciència i el pla estatal permetran promocionar el talent científic i fomentar la investigació d'excel·lència

Ara
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos.

BarcelonaEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha explicat aquest divendres que el consell de ministres ha aprovat l'estratègia del govern espanyol en matèria de ciència, tecnologia i innovació per als pròxims anys, així com el pla estatal d'investigació científica i tècnica, que permet fixar els objectius i els instruments per desenvolupar la política en R+D+I. De Guindos ha explicat que els textos aprovats són el "nucli central i "l'espina dorsal" de la política en ciència. El ministre ha subratllat que tant l'estratègia com el pla estatal pretenen impulsar el lideratge empresarial en R+D+I, promocionar el talent científic i fomentar la investigació d'excel·lència. "Estem intentant aportar competitivitat a l'economia espanyola", ha comentat De Guindos, que també ha detallat que el govern espanyol vol "facilitar la col·laboració publica i privada" per combatre la insuficiència d'R+D+I a l'empresa privada. El ministre ha detallat que els documents aprovats "integren l'activitat de les comunitats autònomes" i "fixen un full de ruta".

Tant l'estratègia com el pla estatal han de permetre desenvolupar la llei de la ciència, aprovada per unanimitat el 2011 al Congrés dels Diputats. La vicepresidenta del govern espanyol ha detallat que l'objectiu de les mesures aprovades en R+D+I és "invertir bé" els recursos en el terreny de la ciència, "fomentar la mobilitat dels investigadors i enfortir els centres d'excel·lència". L'aprovació coincideix amb la revolta dels científics per la retallada en el sector. La comunitat científica ja va enviar una carta al president espanyol, Mariano Rajoy, en la qual exposaven la situació crítica del sistema de ciència.

En les últimes hores també ha transcendit que gairebé 300 equips científics dedicats a la investigació en agricultura, que a finals de setembre de l'any passat van rebre la confirmació que els seus projectes serien beneficiats amb subvencions, continuen sense percebre els diners. Tal com detalla 'El País', el pressupost és de 12,8 milions d'euros i el ministeri d'Hisenda no ha donat l'autorització per pagar aquests projectes. El govern espanyol ha paralitzat fons destinats a R+D.

stats