Societat 26/03/2013

El jutge imputa dos mossos pel cas d'Ester Quintana

La dona va perdre un ull en la manifestació de la vaga general a Barcelona

Ara
2 min
Ester Quintana anima els ciutadans a enviar més proves

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona, que porta el cas d'Ester Quintana, la dona que va perdre un ull durant la manifestació de la vaga general a Barcelona, ha imputat dos mossos d'esquadra. Són el subinspector en cap de la unitat i un escopeter de la mateixa unitat. El jutge mirarà d'aclarir si la causa de l'accident és una pilota de goma disparada pels Mossos, com manté l'acusació. Interior ha negat diverses vegades la versió de Quintana, tot i les imatges que demostren que es van disparar projectils a la zona on es trobava Quintana. La conselleria manté que no hi va haver pilotes de goma en aquella àrea, sinó només un projectil de llançadora, molt menys lesiu, i assegura que no va impactar contra Quintana. La polèmica ha provocat fins i tot que es reobrís el debat sobre l'ús de les pilotes de goma. El Parlament ho està estudiant. El jutge Francisco González Maillo els ha citat a declarar el 8 d'abril.

El magistrat ha tingut en compte:

L'informe forense, que veu "compatibles" les lesions de Quintana amb les que pot provocar l'impacte d'una bala de goma.

La versió dels testimonis interrogats, que coincideix amb la de la víctima.

El vídeo de Graciamon.tv enregistrat al passeig de Gràcia amb Casp, on es poden sentir detonacions de projectils. És la zona on es trobava Quintana i on, dies després dels fets, l'aleshores conseller Felip Puig va assegurar que no s'hi havien disparat pilotes de goma. En un altre vídeo de 8TV també es pot sentir una detonació.

Un informe dels Mossos descriu que la unitat Dragó 40 "procedeix a baixar dels vehicles gairebé al passeig de Gràcia per tal de procedir a la dispersió". "Després de parar els vehicles i baixar-ne, el sotsinspector ordena realitzar dos salves impulsores pel seu agent escopeter, per tal de realitzar soroll i que la gent es dispersi. Aquestes dues salves són realitzades amb el canó en sentit Besòs i amb una inclinació descendent cap a terra".

Les declaracions de quatre agents dels Mossos mantenen que es van disparar salves a la zona, però no pilotes de goma.

stats