Societat 02/12/2015

Ester Quintana reclama nou anys de presó als mossos acusats de rebentar-li l'ull

La fiscal, en canvi, ha demanat dos anys de presó per al sotsinspector i l'escopeter que haurien disparat la bala de goma

Enric Borràs
3 min
Ester Quintana anima els ciutadans a enviar més proves

BarcelonaEster Quintana reclama nou anys de presó al sotsinspector i l'escopeter dels Mossos d'Esquadra acusats de rebentar-li un ull amb una bala de goma durant els avalots de la vaga general del 14 de novembre de 2012. Segons l'escrit de l'acusació particular, signat per les advocades Laia Serra i Carla Vall, tots dos policies són autors d'un delicte de "lesions amb pèrdua de membre principal". A més de la presó, també s'hi reclama que els agents quedin inhabilitats nou anys per treballar al cos i que paguin les despeses del procés judicial.

L'escrit de l'acusació particular és molt més contundent que el de la fiscal, Marta Marquina, que tan sols demana dos anys de presó per als policies, als quals acusa d'imprudència greu. Totes dues acusacions però, coincideixen en què no van actuar com ho havien de fer, disparant la bala de goma que va ferir Quintana quan ja marxava de la manifestació. Segons la fiscal van incomplir "totalment les normes vigents" que consten al protocol d’actuació policial en concentracions i manifestacions i a la instrucció sobre armes policials. L'escrit de Serra i Vall, per la seva banda, recorda que els agents sabien que el director general de la Policia "no havia dictat l'ordre que habilitava l'ús de bales de goma".

La Fiscalia i l'acusació particular coincideixen en què, quan els agents haurien disparat, els manifestants de la zona on van apuntar ja marxaven i no eren cap amenaça per ningú. Segons Marquina estaven "en fase de dispersió i que marxaven voluntàriament, sense dur armes ni instruments perillosos que suposessin un risc per a la integritat física dels agents, de la resta de manifestants, vianants o la propietat aliena". Segons l'escrit d'acusació de Quintana els agents "percebien clarament que en aquell indret no hi havia cap aldarull ni situació de risc greu", tan sols "vianants dispersos que anaven marxant".

Tot i amb això, segons totes dues acusacions els acusats van disparar l'escopeta de bales de goma, una mena d'armes que les advocades de Quintana qualifiquen "d'armes de guerra que poden causar des de la mort fins a lesions molt greus". L'escrit de l'acusació de Quintana insisteix que els agents ja sabien "l'aptitud per fer esclatar ulls" de les escopetes de bales de goma i assegura que el grup de vianants contra què van disparar eren tan sols a uns 30 metres. També recorda que, segons la normativa, les escopetes de goma s'han de disparar "amb una distància de seguretat mínima de 50 metres" dels objectius i "amb un rebot de deu metres per esmorteir-ne la potència". Afegeix que les bales, de 85 grams, es llancen a una velocitat de 200 metres per segon.

Abans que es decideixi data pel judici cal que la defensa dels acusats lliuri el seu l’escrit de qualificació. És probable que, més que posar en dubte que Quintana va perdre l’ull per culpa dels Mossos, intenti demostrar que la va ferir un projectil viscoelàstic, no una bala de goma. Això continuaria implicant que va ser culpa dels Mossos d'Esquadra però no d'aquests dos agents en concret, que tan sols duien l'escopeta de bales de goma. Sigui com sigui l’asseguradora de la Generalitat ja ha indemnitzat Ester Quintana amb 260.931 euros, tot i que el Govern encara no ha admès públicament la responsabilitat en la pèrdua de l'ull.

Seqüeles després de cinc operacions

Tres anys després que perdés l'ull Ester Quintana continua amb problemes mèdics

  • Pèrdua de visióSense l’ull esquerre s’espera que el dret es deteriori abans i Quintana ha perdut camp de visió als laterals, la profunditat i precisió.
  • Dolors i insensibilitatEl pòmul esquerre no té sensibilitat, pateix dolors a la mandíbula i a la zona de la pròtesi de titani.
  • Perjudici estètic Els ossos trencats a la part esquerra de la cara i l’enfonsament de l’òrbita li han trencat la simetria.
  • Estrès post-traumàtic A causa de tot plegat té diagnosticada una síndrome d’estrès post-traumàtic crònica i depressió.
stats