Societat 23/11/2015

El fiscal reclama dos anys als mossos acusats pel cas Quintana

Els policies haurien disparat la bala de goma que li va rebentar l'ull "incomplint totalment les normes vigents" del protocol policial per a manifestacions, segons l'escrit d'acusació

Enric Borràs
3 min
Ester Quintana -a la dreta-, amb la seva advocada, Laia Serra -a l'esquerra- / ACN

BarcelonaLa fiscal Marta Marquina reclama dos anys de presó per l’escopeter i el sotsinspector dels Mossos d’Esquadra que acusa d’imprudència greu per la bala de goma que hauria rebentat l’ull d’Ester Quintana. Segons l’escrit d’acusació de la fiscal durant les protestes per la vaga general del 14 de novembre de 2012 l’agent, seguint les ordres del sotsinspector, va disparar dues bales de goma seguides “sense adoptar les mesures de precaució necessàries per evitar afectar la integritat física aliena”.

La fiscal assegura que els Mossos van actuar “incomplint totalment les normes vigents” que consten al protocol d’actuació policial en concentracions i manifestacions i a la instrucció sobre armes policials. Marquina també diu que van disparar en una zona tranquil·la, amb pocs manifestants que eren “en fase de dispersió i que marxaven voluntàriament, sense dur armes ni instruments perillosos que suposessin un risc per a la integritat física dels agents, de la resta de manifestants, vianants o la propietat aliena”. Per tot plegat, segons l’escrit d’acusació, no calia que es disparessin les bales de goma. El fiscal, a més de la presó, demana que s’inhabilitin els agents durant quatre anys per a fer feina de policies.

Disculpes del conseller

El conseller d’Interior, Jordi Jané, no va voler valorar ahir l’escrit d’acusació de la fiscal, en una roda de premsa sobre mesures antiterroristes va explicar que no en diria res perquè el procés judicial encara és obert. Tot i això va reiterar les disculpes a Quintana: “un cop més jo, com a conseller d’Interior, li demano excuses a ella i a tantes persones que en algun moment poden haver patit conseqüències negatives per una actuació policial, no ens han de caure els anells per demanar excuses”.

Tot i que el conseller no va voler valorar la petició de la fiscalia i el judici encara no s’ha fet, l’asseguradora de la Generalitat ja ha indemnitzat Ester Quintana amb 260.931 euros. Des de la defensa dels acusats ara s’inclinen més en posar en dubte que la ferida de Quintana fos per una bala de goma –apunten que podria ser un projectil viscoelàstic– que en dir que els Mossos d’Esquadre no hi van tenir res a veure.

Tret innecessari

Els acusats, que eren de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra, anaven en una furgoneta dispersant manifestants de la vaga general i van fer una aturada a les 20.49 a la Gran Via, just abans d’arribar al Passeig de Gràcia des de la Rambla de Catalunya, segons explica l’escrit de la fiscal. Van baixar de la furgoneta i, “tot i que les circumstàncies no requerien de cap manera que es disparessin pilotes de goma i podent servir-se d’altres mitjans menys lesius”, el sotsinspector, va donar l’ordre verbal a l’escopeter perquè disparés.

L’escopeter, insisteix l’escrit d’acusació, va pitjar el gatell “sense adoptar totes les mesures de precaució necessàries per evitar afectar la integritat física aliena”. Va disparar dos trets seguits i una de les bales de goma “va impactar a l’ull esquerre d’Ester Quintana”, que era a uns 40 metres dels agents, just quan ella girava el cap per comprovar si el seu acompanyant a la protesta la seguia.

“A causa del violent impacte de la pilota de goma a l’ull esquerre d’Ester Quintana, va patir l’esclat del globus ocular”, explica l’escrit d’acusació. Encara manquen els escrits de qualificació de la defensa i el de l’acusació particular.

stats