Societat 12/04/2016

Ester Quintana: "Vaig sentir dues detonacions, va ser pum-pum"

Ester Quintana assegura al judici que quan els Mossos van arribar al passeig de Gràcia es va sentir "encerclada"

Montse Riart
2 min
Ester Quintana declarant, fent la forma amb els braços de l'arma que va veure

BARCELONA"Lluís, Lluís, que m'han tocat!", va dir Ester Quintana al seu company quan va rebre l'impacte d'un projectil policial al passeig de Gràcia, el vespre del 14 de novembre del 2012. Quintana ha explicat al tribunal durant el segon dia del judici com va ser el moment de l'impacte.

Ha explicat que "tornava cap a casa amb uns amics" després de la manifestació i que quan es van aturar al passeig de Gràcia la situació era de "tranquil·litat". De cop, però, va veure "gent corrent", va sentir "sirenes" i es va espantar.

Diu que immediatament van arribar "tres furgonetes" dels Mossos d'Esquadra. Ha explicat que en van baixar "entre dos i tres agents, un dels quals portava una arma". A partir d'aquí assegura que la situació va fer un gir i, per il·lustrar-ho, ha explicat al tribunal que es va sentir "encerclada" i amb "por", i va intentar marxar.

No va sentir "cap avís previ" dels agents perquè es dispersessin, però sí que va notar "dues detonacions", un "pum-pum". Es va girar per buscar el seu company i va rebre l'impacte, un "cop" que li va provocar "un intens dolor inicial" seguit d'un "entumiment": "No hi veig i penso que m'han tocat", ha recordat que va exclamar Quintana al tribunal.

Ester Quintana arriba a l'Audiència de Barcelona per declarar com a testimoni

La declaració de Quintana ha durat una mica més de mitja hora, durant la qual també ha estat capaç d'explicar amb els braços la mida que tenia l'arma que portava l'agent que va veure, una escopeta llarga, com la que s'utilitza per tirar pilotes de goma.

Ha passat "per sis operacions", i encara la visita "un oftalmòleg i un psicòleg". Quintana també ha explicat que cap dels responsables d'Interior ni dels Mossos va trucar-li inicialment per interessar-se per ella.

El primer que ho va fer va ser el llavors conseller Ramon Espadaler, que li va dir "que li sabia greu" el que li havia passat, tot i que "no ho podia dir públicament". Més tard, ha parlat per telèfon i s'ha entrevistat amb el conseller Jordi Jané, que "s'ha disculpat personalment".

Després ha declarat el company de Quintana, que ha coincidit amb ella a identificar dues detonacions just abans de l'impacte, tot i que a preguntes de la defensa dels Mossos, no ha pogut precisar si "n'hi va haver més abans".

A banda de Quintana i el seu company, aquest matí han declarat sis testimonis més, entre els quals, vigilants i conserges dels edificis del passeig de Gràcia que han explicat que van sentir diverses detonacions dels Mossos aquell vespre, totes, però, anteriors al moment que Quintana va resultar ferida.

stats