Societat 19/02/2020

Resolt el misteri: un cotxe va atropellar els estornells morts a prop de la petroquímica de Tarragona

Una càmera de seguretat del complex va gravar el moment de l'impacte i l'autòpsia confirma la causa

Ara
2 min
Imatge difosa pel cos d'Agents Rurals de la recollida dels estornells diumenge passat

BarcelonaEl centenar d'estornells que van aparèixer morts diumenge a la carretera C-31B de Tarragona, a tocar del complex petroquímic, van morir a causa d'un politraumatisme, després que els atropellés un cotxe que circulava per la carretera. De fet, una càmera d'una de les empreses del polígon va captar el moment de l'impacte del vehicle contra l'estol d'ocells, que volava a molt baixa altura. L'autòpsia practicada als animals ha confirmat la causa de la defunció.

De fet, la primera observació dels Agents Rurals ja va descartar qualsevol influència de la petroquímica: els ocells morts estaven en una zona molt localitzada de la carretera, la resta de flora i fauna no s'havia vist afectada, no hi havia presència de pudors ni s'havia detectat cap tipus d'emissió. Els agents també van descartar que els ocells haguessin mort electrocutats, ja que la línia elèctrica més propera al punt on van aparèixer morts era a 50 metres de diferència de la carretera.

Les lesions que presentaven els exemplars morts i els sis que encara es va poder rescatar amb vida –i que van ser alliberats– ha portat els tècnics del Centre de Fauna de Torreferrussa de la Generalitat a la conclusió que havien estat atropellats. La clau de volta la va acabar de donar un vídeo d'una de les càmeres de seguretat del complex petroquímic, que va captar el moment de l'impacte.

El precedent

Aquesta no és la primera vegada que s'analitza la mort massiva d'estornells a Tarragona. L'any 2002 els Agents Rurals van localitzar un centenar d'exemplars morts al mateix indret de la carretera C-31B que uneix Salou i Tarragona. En aquella ocasió, segons ha explicat el mateix cos en un comunicat, els animals es van localitzar al carril en sentit nord de la carretera (el 16 de febrer es van trobar al carril contrari).

La investigació va concloure que en aquell cas els estornells havien mort electrocutats per la línia de mitja tensió que travessa la carretera.

stats