Societat 27/03/2019

Un estudi relaciona el temps que les embarassades passen assegudes amb el greix dels nadons

Sant Pau és l'únic centre de l'Estat que participa en aquest estudi internacional

Acn
2 min
El renovat aspecte de l'Hospital Sant Pau

BarcelonaUn estudi demostra que un canvi d'estil de vida de la mare durant l'embaràs fa que disminueixi el greix del nadó, en concret si passa menys temps asseguda. Les dones obeses sovint tenen fills amb massa greix, els quals tenen més risc de ser obesos durant la infància i l'adolescència i de desenvolupar diabetis de tipus 2, entre altres problemes de salut. Sant Pau és l'únic centre de l'Estat que ha participat en un estudi internacional finançat per la UE i pel Consorci de Suport a la Investigació Biomèdica en Xarxa (CAIBER, per les sigles en castellà). Les embarassades amb obesitat que van participar en l'estudi van modificar el seu estil de vida augmentant la seva activitat física, millorant l'alimentació o amb una combinació de totes dues coses. Els resultats van ser que les mares van guanyar menys pes i que els nadons van tenir menys greix al néixer.

En l'assaig es va mesurar el greix subcutani dels nadons de les dones que van participar en l'estudi unes hores després del naixement. Les participants que van rebre assessorament en aquesta matèria van aconseguir guanyar menys pes, augmentar la seva activitat física, millorar els seus hàbits d'alimentació i reduir el temps que estaven assegudes. Els seus fills tenien menys greix al néixer que els de les dones del grup de control.

Es va comprovar quin aspecte en concret era el que estava relacionat amb la reducció del greix i no es va trobar cap relació del menor augment de pes amb l'augment de l'activitat física sinó amb la reducció del temps que les mares passaven assegudes.

L'Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau és l'únic centre de l'Estat representat en aquest estudi. En concret, el van portar a terme els serveis d'endocrinologia, ginecologia i obstetrícia amb la col·laboració de pediatria i bioquímica i els CAP.

A més de Barcelona, l'estudi s'ha fet a Pàdua (Itàlia), Viena (Àustria), Poznan (Polònia), Lovaina (Bèlgica), Amsterdam (Països Baixos), Copenhaguen i Odense (Dinamarca), Cambridge (Anglaterra) i Galway (Irlanda).

stats