Societat 28/06/2021

Un estudi evidencia escasses accions de l'Església pel que fa als abusos sexuals

Les víctimes acostumen a ser nois de 12 anys de mitjana

Ara
2 min
És la primera vegada que l'Església presenta aquestes dades.

BarcelonaUn estudi ha evidenciat la gravetat dels abusos sexuals a menors comesos per l'Església catòlica i les escasses accions d'aquesta institució per denunciar-los. L'estudi l'han elaborat la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la de Barcelona (UB) i la del País Basc (UPV/EHU). El projecte, dut a terme entre els anys 2018 i 2021, recull les investigacions sobre aquest tipus d'abusos a l'Estat i compara els resultats amb els d'altres països. En l'anàlisi de la UB, es conclou que en el 65,8% dels casos la conducta és crònica i que en el 78,9% hi ha contacte físic com carícies, tocaments o masturbacions. Les víctimes acostumen a ser nois de 12 anys de mitjana i en dues terceres parts qui comet els abusos és un rector o sacerdot.

Els resultats de l'estudi, informa l'ACN, exposen el dany "profund i durador" que han patit les víctimes, amb més afectació en homes que en dones. Segons la recerca, la resposta institucional ha tendit, moltes vegades, a amagar, silenciar, confondre i fins i tot culpabilitzar les víctimes, que eren infants i adolescents en situacions ja agreujades d'exclusió, desavantatge social o discapacitat. L'estudi mostra que els abusos sexuals van ser comesos, majoritàriament, per clergues que coneixien les experiències prèvies de maltractaments de les víctimes. Això els feia sabedors de l'extrema vulnerabilitat i la inexistència d’un context protector, fet que els permetia assegurar la seva impunitat.

L'anàlisi apunta a una diversitat d'actituds en la manera com l'Església catòlica ha reaccionat davant l'aparició de casos d'abusos. La que ha predominat en molts països ha sigut de caràcter defensiu, basada en la negació o la minimització dels problemes. Quan ha sigut impossible negar l'existència dels abusos sexuals, la resposta majoritària ha consistit en presentar-los com un fet aïllat o centrar les explicacions en la recerca de les causes individuals.

El projecte també aborda les causes estructurals dels abusos sexuals en la institució eclesiàstica espanyola. Situa com a factors de risc el poder clerical, el perfeccionisme moral, la concepció de la sexualitat, el secretisme, la soledat o la idea del pecat i del perdó. Un altre aspecte que s'ha detectat és la instrumentalització de les víctimes i el fet de prioritzar la reputació institucional per sobre dels drets dels llavors menors.

Víctimes amb problemes crònics

Pel que fa a la gravetat dels abusos sexuals, l'anàlisi els descriu repetits i amb contacte físic, incloses agressions amb penetració en més de la meitat dels casos. Sobre les conseqüències psicològiques, hi ha una majoria de víctimes amb problemes crònics d'ansietat i depressió, dificultats sexuals, d'alimentació i son, així com trauma espiritual per l'impacte extrem que els abusos han causat en la seva fe i la seva creença en l'Església.

stats