Societat 09/05/2019

Centenars d'universitaris es manifesten per reclamar la rebaixa de taxes

La mobilització ha sortit de plaça Universitat a les 12 h

Ara
2 min
Protesta d'universitaris per la reducció de les taxes

BarcelonaCentenars d'estudiants universitaris s'han manifestat aquest matí a Barcelona en motiu de la vaga convocada per reclamar la rebaixa de les taxes universitàries. Els universitaris, reunits en la plataforma ILP Universitats –formada per sindicats d'estudiants, assemblees, joventuts de partits i entitats socials– demanen un debat parlamentari que inclogui "el problema que afecta tots els estudiants de les universitats públiques catalanes", va anunciar la portaveu de la ILP Universitats en la convocatòria de vaga, Berta Satoca.

La mobilització ha sortit a les 12 h de plaça Universitat sota el lema "Recuperem la universitat". Els manifestants reclamen la rebaixa del 30% de les taxes a Catalunya, després de la moció aprovada al Parlament l'any 2016 sobre aquesta reducció. Quan els estudiants van convocar la vaga ja havien recollit 35.000 firmes, però en necessiten 50.000 per al juny, quan finalitza el termini d'entrega de firmes. El nombre de firmes requerides per portar a terme la iniciativa proposada de rebaixa és exactament de 50.000 . El recorregut va de plaça Universitat a carrer Pelai i continuarà per plaça Catalunya, carrer Fontanella, Via Laietana, carrer Jaume I i arribarà a plaça Sant Jaume. Els agents han assegurat que faran desviaments durant el recorregut.

Seguiment desigual

Pel que fa al seguiment a les aules, la secretaria d'Universitats i recerca ha informat que l’afectació en l’activitat acadèmica ha estat desigual. A la UB, per exemple, les facultats de Geografia i Història, i Filosofia han suspès les classes perquè els manifestants han bloquejat els accessos. En quatre facultats més el seguiment ha estat alt i ha oscil·lat entre el 95% i el 70% mentre que a la resta ha estat "mig o baix", segons el Govern i a les facultats de Biologia, Ciències de la Terra, Física i Química l’activitat ha estat directament l’habitual amb un nul o poc seguiment de la vaga.

A la UAB el seguiment també ha estat majoritari al campus de Bellaterra i per contra a la UPC les classes s'han seguit "amb absoluta normalitat". A la UPF el seguiment ha variat en funció del campus: al Campus Mar s'han fet pràcticament totes les classes però al Poblenou i la Ciutadella més de la meitat dels alumnes no han assistit.

A Lleida la universitat ha funcionat pràcticament amb tota normalitat (amb algunes excepcions a les facultats de Lletres i Educació) mentre que a Girona l'afectació de la vaga ha buidat les aules d'Educació i Psicologia, Turisme, Lletres, Econòmiques i Dret. A l'Escola Politècnica Superior i la facultat de Ciències, el seguiment ha oscil·lat entre el 50% i el 30%, mentre a les facultats de Medicina i d’Infermeria hi ha hagut una afectació molt petita, del 10%.

A Tarragona, la Rovira i Virgili ha seguit la vaga amb un 85% al campus Catalunya tot i que a la resta l'edhesió a la vaga ha estat desigual amb percentatges entre el 33% i el 55%.

stats