Societat 22/05/2012

Els sindicats diuen que la vaga ha estat un èxit i el Govern rebaixa el seguiment al 25%

Els convocants asseguren que l'impacte ha estat del 60%

Ara
3 min
Els alumnes de primària de l'escola Ramon Llull preparen pancartes per a la jornada de vaga

BarcelonaBall de xifres pel que fa al seguiment de la vaga per protestar contra les retallades en educació aprovades pels governs espanyol i català. Els sindicats han xifrat al voltant del 60% el seguiment de la jornada de vaga. Així ho ha dit Roser Font, d'UGT, que ha qualificat la vaga d''històrica'' perquè ha aconseguit unir tota la comunitat educativa.

Des de CCOO, Montse Ros ha explicat que la convocatòria anava dirigida als 150.000 professionals del sector de l'educació i ha valorat molt positivament les dades. Tot i això, el departament d'Ensenyament ha fet un comunicat on diu que, passades les 18:00 h d'aquest dimarts, un 25,23% del personal docent ha secundat la vaga.

Per serveis territorials, al del Vallès Occidental és on hi ha hagut més seguiment, amb un 32,75%, seguit del Maresme-Vallès Oriental, amb un 32,68%, el del Baix Llobregat, amb un 31,42%, i el de Barcelona Comarques, amb un 30,86%. Pel que fa el Consorci d'Educació de Barcelona, fins a les sis de la tarda el seguiment era del 25,12%, seguit dels serveis territorials de les Terres de l'Ebre, amb un 19,70%, de la Catalunya Central, amb un 17,49%, i dels de Lleida, amb un 17,31%.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha demanat prudència a l'hora de quantificar el seguiment de la vaga, i ha dit que no farà "una guerra de xifres". Ha assegurat, però, que normalment la xifra que diuen els sindicats és superior a l'informe que reben després dels centres dels mestres que han seguit l'aturada perquè se'ls descompti el sou. Rigau ha afegit que "la llei de vaga hauria d'anar lligada a la llei del treball" i, en aquest sentit, ha afirmat: "No estem a favor que un adolescent de 14 anys pugui fer vaga". La titular d'Ensenyament ha lamentat que l'executiu espanyol demani més mesures, quan "a Catalunya ja s'han fet els deures". Alhora, ha defensat que el Govern ha anat fent els ajustos en educació que requereix l'actual conjuntura econòmica "de manera esglaonada", a diferència d'altres comunitats, "com Andalusia", que ara "ho hauran de fer de cop".

CCOO s'ha queixat aquest matí dels servis mínims imposats a les escoles bressol. En declaracions a RAC1, Montse Ros ha dit que "són terribles". Els centres han de tenir actius, com a mínim, un membre de l'equip directiu i un auxiliar administratiu. A més, als centres d'educació infantil i primària, que cobreix l'alumnat de 3 a 12 anys, ha de treballar un docent per cada quatre grups, mentre que a les escoles bressol ho haurà de fer un terç de la plantilla, segons els serveis mínims fixats pel Govern. La portaveu de CCOO ha assegurat que la vaga "no es fa per aturar el país", sinó per "convèncer que hi ha mesures estructurals aprovades que després no es podran revertir". Ros ha posat d'exemple l'ampliació dels alumnes mínims per aula, les ràtios.

Manifestació al centre de Barcelona

150.000 persones, segons els organitzadors, i 25.000, segons els Mossos, s'han manifestat aquest migdia pel centre de Barcelona enmig d'un ambient festiu. En algunes de les pancartes que portaven els manifestants s'hi llegien consignes com "Davant la dictadura de la por, protegim l'educació" o "Amb dues carreres i pelant peres".

Els universitaris tallen la Diagonal

Hores abans, un miler d'universitaris han tallat l'avinguda Diagonal en els dos sentits de la marxa. El tall s'ha produït poc després de dos quarts d'onze del matí a l'altura del Palau Reial. Els manifestants exhibien un cartell amb el lema "Esteu fent negoci amb els nostres drets. D'altra banda, unes 2.000 persones han tallat passades les dotze del migdia la Gran Via de les Corts Catalanes.

Primeres mobilitzacions

A les vuit del matí, desenes de persones han tallat l'autopista AP-7 i el lateral, la B-30, en els dos sentits de la marxa durant vint minuts a la UAB, a Cerdanyola del Vallès. Els manifestants anaven amb la cara completament tapada i després de desbloquejar les carreteres s'han dirigit al campus de la universitat, on han bloquejat els principals accessos al recinte. Durant tota l'estona ha sobrevolat l'escena un helicòpter dels Mossos d'Esquadra que enregistrava l'escena.

stats