Societat 15/03/2018

Un jutge ordena l'ingrés a presó del propietari de la Llibreria Europa, Pedro Varela, per vendre el 'Mein Kampf'

La fiscalia demanava que el neonazi complís entre reixes la condemna de tres mesos de presó

Montse Riart
2 min
El propietari de la llibreria Europa, Pedro Varela, detingut en una operació policial l'any 2006

BarcelonaUn jutge de Barcelona ha ordenat l'ingrés a presó del responsable de la neonazi Llibreria Europa per complir la condemna de tres mesos que li va imposar per editar i vendre 4.357 exemplars del 'Mein Kampf' d'Adolf Hitler de manera il·legal entre els anys 1997 i 2010, ja que fins l'any 2015 era l'estat alemany de Baviera qui tenia els drets d'aquesta obra i qui n'havia d'autoritzar la reproducció i la venda.

La fiscalia especialitzada en delictes d'odi i discriminació havia demanat expressament que Varela complís entre reixes la condemna, tot i que la pena era inferior a dos anys, mentre que la defensa del llibreter neonazi sol·licitava que l'hi suspenguessin. El jutge coincideix amb els arguments del ministeri públic i destaca la "reiteració delictiva en delictes d'odi" de Varela per justificar el seu ingrés a presó. També recorda que el propietari d'aquesta llibreria té una altra causa oberta per haver distribuït altres llibres d'ideologia neonazi.

Inicialment a Varela el van condemnar a mig any de presó, però finalment l'Audiència de Barcelona li va rebaixar la pena i també li va anul·lar la indemnització de més de 67.000 euros que havia de pagar a l'estat de Baviera.

Dedicat a promoure l'odi

La fiscalia argumenta que Varela viu "de la comissió de delictes" i que es dedica a difondre "idees que tenen com a objectiu exclusiu fomentar, promoure o incitar directament o indirectament" a l'odi i la discriminació. Considera que entre 1996 i 2016 el llibreter neonazi "es va dedicar precisament a l'edició, venda i distribució massiva" de l'obra de Hitler.

El ministeri públic recorda que el llibreter no és "un delinqüent primari", sinó que durant aquests 13 anys ha comès altres delictes d'odi pels quals acumula dues condemnes per difondre idees que justifiquen el genocidi. En concret, a Varela el van condemnar l'any 1998 a sis mesos de presó i l'any 2010, a una pena de 15 mesos. Tot i que aquesta segona vegada el llibreter neonazi va complir la condemna, la fiscalia assegura que no li va servir per a la seva "reinserció social". A més, té una altra causa oberta el 2016 per incitació a l'odi, que és la que va acabar amb el tancament cautelar de la llibreria i les seves pàgines web.

El jutge deixa a Varela la possibilitat que trii en quina data vol ingressar voluntàriament a un centre penitenciari. Si no ho fa, ordenarà que el detinguin de manera immediata i el facin entrar entre reixes.

stats