Societat 12/07/2019

Exigeixen a l'AMB que retiri dues licitacions d'autobusos milionàries

L'Autoritat Catalana de la Competència considera que el concurs limita "altament" la competència

Ara
2 min
Marcel Coderch: “El monopoli del taxi s’acabarà dissolent per ineficient”

BarcelonaL'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), que vetlla pel funcionament competitiu dels mercats catalans, ha detectat irregularitats en dues licitacions de transport públic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. L'organisme de la Generalitat li requereix que retiri dues licitacions de servei d'autobús: una dels barris barcelonins d'Horta i Gràcia, i l'altre que uneix Barcelona amb municipis del Baix Llobregat. Les dues licitacions ascendeixen a gairebé 350 milions d'euros.

El motiu de la petició és, segons l'ACCO, que alguns plecs de les contractacions contenen "previsions altament restrictives" que eliminen competència del mercat. Per una banda, argumenten que el nivell d'experiència en nombre de quilòmetres recorreguts a l'any en transport urbà limita els operadors que poden participar perquè, a més, s'impedeix que en cas de presentar-se en forma d'unió temporal d'empreses (UTE) es pugui sumar l'experiència dels diferents membres. Per altra banda, argüeixen que s'exigeix als participants disposar de terrenys per a cotxeres en un determinat radi territorial i que això dificulta que companyies que no estan implantades en l'actualitat a la zona puguin concórrer.

L'ombra del TSJC

Des de l'Autoritat Catalana de la Competència han recordat que la manca de concurrència i competència en una licitació pública, no només perjudica el funcionament competitiu del mercat, sinó també els usuaris "que rebran un servei de pitjor qualitat" i l'administració, que amb molta probabilitat pagarà un preu més elevat.

L'ACCO dona ara un mes al Consell Metropolità de l'AMCV perquè declari la nulitat o bé derogui o deixi sense efectes els acords relatius a aquestes licitacions. Des de l'Àrea Metropolitana, però, han manifestat que el comunicat de l'Autoritat "no aporta cap novetat" sobre les dues licitacions en qüestió perquè la postura de l’ACCO ja els havia arribat anteriorment. L’AMB, diuen, segueix "plenament convençuda" que les licitacions qüestionades s’ajusten del tot a la legislació vigent en matèria de contractació, i estan basades en criteris socials, ambientals i de qualitat del servei, tal com requereix la llei.

Ara bé, si en un mes l'AMB no respon de forma afirmativa, s'obrirà un termini de dos mesos fins que l'ACCO interposi un contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

stats