Societat 22/10/2014

Els experts descarten que el circ pugui garantir el "benestar" dels animals

En una compareixença al Parlament constaten que és "millor" prohibir l'ús de feres als espectacles que regular-lo

Europa Press
2 min

BarcelonaLa desena d'experts en animals que aquest dimecres han comparegut a la comissió d'Agricultura del Parlament han coincidit a destacar que és "millor" prohibir l'ús d'animals en circs que regular-lo, tenint en compte que normativitzar aquesta qüestió no evitaria que les feres visquessin en males condicions.

El coordinador de la campanya 'Catalunya lliure d'animals en circs', Leonardo Anselmi, ha explicat a Europa Press que la comissió parlamentària ha acollit aquest dimecres l'última sessió de compareixences al voltant de la proposició de llei per prohibir la presència d'animals al circ, promoguda per l'associació animalista Libera!: "Esperem que es pugui debatre en el ple abans del desembre".

Ha destacat que una regulació en aquest àmbit "seria molt costosa a nivell econòmic i tècnic, i malgrat això no garantiria el benestar dels animals", tenint en compte que seguirien estant fora del seu hàbitat, en condicions insalubres i amb la possibilitat de propagar malalties com la tinya i la tuberculosi als espectadors.

Ha recordat que Catalunya "té competències" per poder prohibir l'ús d'animals en circs, i ha destacat que no només es tracta d'un tema de benestar animal, sinó també de seguretat ciutadana perquè alguns animals s'escapen i són un focus de soroll i males olors que afecten els veïns de la zona.

L'especialista en animals exòtics i veterinari de fauna salvatge Luis Flores ha manifestat a Europa Press que en el circ "no es cobreixen les necessitats biològiques i ecològiques bàsiques" dels animals, i ha recordat que actualment no existeixen controls sanitaris específics ni cap regulació a voltant d'aquest assumpte.

Risc sanitari afegit

"Hi ha un evident risc sanitari per a les persones i per als animals de l'entorn que puguin creuar-se amb els del circ malalts", ha destacat, i ha afegit que és molt difícil que els responsables de les instal·lacions puguin reproduir les condicions necessàries perquè les feres visquin lliures de sofriment.

Durant la compareixença, la investigadora de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) i exdirectora del Zoo de Barcelona, Carmen Maté, ha exposat les males condicions d'espai i transport que sovint pateixen els animals de circ, així com les males pràctiques en l'ensinistrament i l'estrès que es deriva dels espectacles.

stats