Societat 28/07/2015

Els experts recomanen no fer exercici a l'aire lliure pels alts nivells d'ozó

A partir de les 14 hores és quan més contaminants hi ha 

Efe
2 min
La Marató de Barcelona, al seu pas per la Sagrada Família / CRISTINA CALDERER

BarcelonaLa Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària i la Confederació d'Ecologistes en Acció recomanen que no es faci exercici físic intens a l'aire lliure durant les hores centrals del dia, pels alts nivells de contaminació per ozó que es registren aquests dies.

Entre d'altres mesures, recomanen evitar qualsevol esforç físic a l'aire lliure a les dones embarassades, les persones grans i les que pateixen malalties respiratòries o cardiovasculars, que han d'extremar les precaucions. Els nivells molt alts d'ozó es produeixen a partir de les 14 o 15 hores del dia, per la qual cosa també consideren que s'haurien d'adaptar els horaris laborals en període estival dels sectors que requereixen treballs amb esforç físic a l'aire lliure, de manera que s'evitin les hores de la tarda.

Per reduir la formació d'ozó, els ecologistes i la Societat Espanyola de Salut Pública troben necessari que les administracions desenvolupin plans de millora de la qualitat de l'aire i plans d'acció, obligatoris segons la legislació vigent. "També resulta necessari que el ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient lideri un pla de lluita contra l'ozó troposfèric", s'indica en la nota. Aconsellen, entre d'altres mesures eficaces a mitjà termini per reduir l'emissió de gasos, una reducció del trànsit rodat, de la incineració de residus, generació d'energia en centrals tèrmiques i el trànsit marítim (creuers).

Més de 2.000 morts prematures per l'exposició a l'ozó

L'ozó és un contaminant que es forma per la reacció de la llum solar amb altres contaminants, com el diòxid de nitrogen i hidrocarburs emesos pels cotxes, algunes indústries i instal·lacions de combustió, com les centrals tèrmiques de carbó.

L'Organització Mundial de la Salut estima en més de 2.000 els morts prematurs anuals a Espanya a causa de l'exposició a elevats nivells d'ozó.

Aquests nivells s'han disparat les últimes setmanes a causa de l'increment del trànsit associat als desplaçaments estiuencs i a l'augment de les emissions de les centrals tèrmiques de carbó a l'incrementar el consum d'energia a causa de l'ús de sistemes de refrigeració d'aire per la prolongada onada de calor.

stats