Successos
Societat 30/09/2022

Almenys 18 ferits en una explosió durant una exhibició a la Casa de Cultura de Girona

Una nena de cinc anys en estat greu i quatre persones més ingressades a l'Hospital Trueta

Marta Costa-Pau
3 min
Personal del SEM traslladant un dels ferits en l'explosió cap al centre mèdic.

GironaDivuit persones han resultat ferides de diversa consideració en una explosió al pati interior de la Casa de Cultura de Girona durant un espectacle que es feia en el marc de la 16a Nit de la Recerca i que era seguit per unes 500 persones, entre les quals hi havia moltes criatures. Del total de ferits, n'hi ha un de greu –una nena de cinc anys–, tres presenten ferides menys greus i la resta tenen lesions lleus, segons un comunicat fet públic per la Universitat de Girona (UdG), organitzadora de la Nit de la Recerca.

Una nena de cinc anys que assistia a l'espectacle és la ferida que presenta un quadre més greu i ha estat traslladada a l'Hospital Josep Trueta de la ciutat, juntament amb quatre lesionats més –en total, tres menors i dos adults, un home i una dona–. La resta han estat atesos a l'Hospital Santa Caterina i al centre de primària Güell.

La detonació ha tingut lloc a tres quarts de vuit del vespre, durant l'actuació del divulgador científic Dani Jiménez, conegut per les seves aparicions a la televisió, quan l'ajudant encarregat manipulava un gran bidó de nitrogen líquid amb aigua que havia de propulsar unes boles que hi havia en un segon bidó que s'havia col·locat damunt del primer.

En el vídeo que han enregistrat assistents a l'espectacle es pot veure que el col·laborador avisa Jiménez que els bidons no acaben d'encaixar i que aquest li respon: "No passa res, agafa-ho tu que jo tibaré de la corda". En el moment que Jiménez ha tibat la corda els dos bidons han esclatat amb tanta violència que el metall ha rebentat i ha creat una ona expansiva que ha arribat al públic que seguia l'experiment en rotllana.

El col·laborador de Jiménez era just al costat dels bidons i la deflagració l'ha tirat a terra, li ha trencat la protecció facial i li ha causat ferides. Segons el comunicat de la Universitat de Girona, organitzadora de l'espectacle, l'accident s'ha produït "per la formació d'un volum excessiu de vapor d'aigua". L'entitat ha volgut agrair especialment "la professionalitat dels equips d'emergència i seguretat i, en especial, la serenor que ha mostrat en tot moment el públic assistent a l'acte, fet que ha permès una evacuació ordenada i diligent".

En els primers moments, però, la inesperada deflagració ha causat desconcert i por entre el públic, i ha provocat un tremolor a l'edifici, que acull també la seu del Conservatori Isaac Albéniz, on s'han interromput les classes. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, s'ha mostrat molt sorpresa per l'incident. "Són experts, han fet mil vegades aquests experiments per divulgar la ciència; deu haver fallat alguna cosa", ha dit, referint-se a la companyia del divulgador Dani Jiménez, que participa gairebé cada any en la Nit de la Recerca. Els ferits més lleus han estat atesos al mateix lloc de l'incident pels equips mèdics que s'hi han desplaçat.

Les restes del barril explosionat.

Els Bombers s'han endut les restes d'un dels bidons de metall, que ha quedat completament destrossat. Moments després de l'incident, l’alcaldessa de Girona ha assegurat que no hi havia risc químic, però ha aconsellat als veïns de la ciutat que no s'acostessin al lloc dels fets per deixar via lliure als equips d'emergència. S'hi han desplaçat nombroses ambulàncies, els Bombers hi han enviat cinc dotacions i també hi han actuat els Mossos d'Esquadra. Per la seva banda, Protecció Civil ha activat el pla Procicat en estat d’alerta. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha desitjat en un tuit la ràpida recuperació dels ferits i ha agraït la tasca dels equips d'emergències.

Equips d'emergències davant de la Casa de Cultura de Girona.
stats