Successos

La família d'un jove mort a Cornellà acusa l'empresa de negligència: "No és un accident, és un homicidi"

El conseller Chakir el Homrani ha avisat que Inspecció de Treball investigarà el cas i actuarà amb "contundència"

ARA
4 min
Imatge de les instal·lacions de CIDAC a Cornellà de Llobregat

Cornellà de LlobregatLa família del noi de 19 anys mort en un accident laboral a Cornellà de Llobregat divendres passat acusa l'empresa Cidac de negligència i ha decidit emprendre accions judicials. "Per a nosaltres no és un accident, és un homicidi i volem justícia", ha afirmat en declaracions a l'ACN l'oncle de la víctima, Francisco Camilo. Àngel Figueras, extreballador de Cidac i amic de la víctima, denuncia que les condicions de treball eren "pèssimes" i la seguretat "molt precària". Diversos sindicats ja han anunciat que es personaran jurídicament en el procés perquè es condemni els culpables. Per la seva banda, Inspecció de Treball ha informat que ha rebut dues denúncies contra l'empresa presentades el 20 i el 30 d'abril del 2021.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha avisat que Inspecció analitzarà les causes de la mort del jove, tancarà l'expedient i, si hi ha responsabilitats, imposarà una sanció. Això sí, ha remarcat que, al tractar-se d'una mort, pot haver-hi conseqüències penals.

"El pitjor que pot passar és que una persona perdi la vida al seu lloc de treball. Donem el nostre condol a la família de la víctima. Tots i totes estem indignats. Anirem fins al final i actuarem amb molta contundència", ha afirmat El Homrani. Inspecció de Treball ha visitat l'empresa aquesta setmana en diverses ocasions i el jutge va precintar la màquina de l'accident i totes les similars. El cas s'ha traslladat a la Fiscalia.

D'altra banda, Àngel Figueras ha explicat a l'ACN que en els sis mesos que "va aguantar" a l'empresa no va veure cap tipus de mesura de seguretat. De fet, afegeix que quan el van contractar no va fer el curs de riscos laborals i que tampoc li van donar roba de treball. "Vaig arribar a treballar descalç i en tinc proves", afegeix.

L'extreballador de Cidac critica també que la maquinària de l'empresa era antiga i el manteniment "deficient". De fet, recorda que la màquina on va morir atrapat el jove no comptava amb els sensors de seguretat necessaris en cas d'accident i que això podria explicar el que va passar.

Per tot això, la família de la víctima està disposada a arribar "on calgui" perquè es faci justícia. El seu oncle deixa clar que no volen cap mena de compensació econòmica sinó que es faci pagar als responsables de l'empresa pel que consideren que és "un crim laboral". "A la família ens crema que es parli d'accident laboral quan hi ha prou indicis per pensar que va ser un homicidi", ha reblat. A més, el familiar del jove ha assegurat que "cap membre de l'empresa s'ha posat en contacte amb la família per donar el condol i una explicació", sinó que només van comunicar a l'advocat de la família que es reunirien "per saber si pagarien l'enterrament del noi".

Imatge de Francisco Camilo, oncle de la víctima; Àngel Figueras, excompany de feina, i Paco Marín, parella de la tieta.

Crítiques dels sindicats

El secretari de comunicació de la CGT al Baix Llobregat, Joaquín Marín, que, a més, és el germà del familiar que ha fet la denúncia pública, ha criticat durament l'empresa assegurant que l'accident s'ha produït perquè les mesures de seguretat laboral han "brillat per la seva absència". Segons el seu relat, Cidac "obliga els treballadors a fer torns de 12 hores" i "no pren les mesures de seguretat necessàries" per tractar amb "maquinària perillosa" i "molt vella". "No és la primera vegada que s'hauria pogut produir un accident", ha advertit en una conversa telefònica amb l'ACN.

El sindicalista de la CGT ha lamentat que Inspecció de Treball permeti que la fàbrica continuï oberta després de la mort del jove. "Està clar que Inspecció de Treball anteposa el benefici econòmic a la salut laboral", ha criticat. Fonts del departament de Treball han informat que a la Inspecció li consten dues denúncies presentades "molt recentment", concretament els dies 20 i 30 d'abril d'aquest any, "de manera que encara estaven en procés de gestió interna". Les denúncies fan referència a aspectes laborals molt diversos, entre els quals la prevenció de riscos laborals.

La versió de la conselleria no coincideix amb la de la UGT, que assegura que hi havia cinc denúncies presentades contra Cidac des del 2019 per vulnerar la seguretat i la salut dels treballadors i "ni l'empresa ni l'administració han actuat". El sindicat que dirigeix Camil Ros afegeix que van denunciar Cidac per persecució sindical de la direcció, "ja que va fer fora un treballador que volia presentar-se com a delegat del sindicat per lluitar contra aquests incompliments reiterats i inadmissibles".

Antonia Fuentes, secretària de salut laboral d'UGT FICA, ha explicat a l'ACN que davant les reiterades denúncies va visitar l'empresa i va poder constatar que les condicions de treball eren pèssimes. "En tots els anys que porto treballant en seguretat i prevenció mai havia vist una empresa amb unes deficiències tan brutals", afegeix.

La UGT ha avisat que "es personarà jurídicament perquè es condemni els culpables" i CCOO ha anunciat que es presentarà "com a part interessada en el procediment obert davant la Inspecció de Treball". De moment, ja s'han convocat dues mobilitzacions davant de la porta de l'empresa. Una, convocada per la UGT, es farà el dilluns 10 de maig a les 10 h, i l'altra, impulsada per la CGT el dijous 13 de maig a les 16.30 h.

stats