Societat 19/04/2011

El risc d'exclusió social se centra en les famílies monoparentals

Un informe derivat del programa d'atenció a la infància de La Caixa apunta que les mares soles amb fills i les famílies amb un cap de família jove, sense estudis i l'atur tenen més risc de caure en la pobresa

Redacció
1 min

BarcelonaLes famílies monoparentals es confirmen com les que tenen més risc de caure en una situació d'exclusió social severa. Segons un informe sobre l'impacte del programa d'atenció a la infància en situació de pobresa que impulsa de La Caixa amb col·laboració amb organitzacions i ONG, hi ha dos tipus de famílies monoparentals de risc: les formades per dones soles amb fills o per un cap de família menor de 44 anys sense estudis ni atur, són les més precàries i proclius a caure en situació d'exclusió severa.

El programa se centra en potenciar l'educació dels menors de 16 anys i des de la seva posada en funcionament -el 2007- fins avui en dia, ha atès més de 172.000 nens i 99.222 famílies. Està actiu en 10 ciutats de l'Estat i compta amb una inversió anual de 154 milions d'euros i una ajuda de quasi 700 euros per any i nen. La gran majoria de les famílies que hi participen han rebut el suport educatiu per a la compra d'aliments i medicines i assessorament en matèries com la recerca de feina, un dels paràmetres que més afecta la situació familiar.

La situació de les famílies ateses pel programa de La Caixa és precària: un 53% reconeix que no pot comprar medicaments o seguir un tractament mèdic per falta de recursos econòmics i quasi el 40% ha passat "gana" amb freqüència en els últims anys o n'està passant ara.

L'habitatge és un altre aspecte problemàtic. El 73% viu en condicions amuntegament, infrahabitatge o insalubritat.

stats