Societat 14/09/2017

El 30% de les famílies paguen més per l'escola bressol amb la nova tarifació

El 60% de les famílies paguen menys que amb l'antic sistema, que consta de 10 nivells de preus

Núria Martínez
2 min
Un nen d'una escola bressol de Barcelona

BarcelonaEl resultat dels canvis en la tarifació de les escoles bressol públiques de Barcelona és que el 60% de les famílies paguen menys que amb l'anterior sistema de preus, que el 10% paguen el mateix i que el 30% paguen més. El nou sistema de tarifació consta de 10 nivells de preus, tenint en compte la renda familiar: la quota mínima (escolaritat + menjador) és de 50 euros i la màxima de 395.

Barem de preus

Tot i que el canvi va generar polèmica entre moltes AMPA, que consideraven que perjudicava les classes mitjanes, la tercera tinent d’alcalde, Laia Ortiz, ha assegurat que les dades han demostrat que es tracta d'un sistema "just". La crítica de les AMPA és que les famílies que paguen més aquest any són les que tenen una renda familiar (3 membres) a partir de 43.025 euros o més. Fins ara totes les famílies pagaven el mateix, independentment de la renda.

Del 30% de famílies que paguen més, el 7,57% paguen 40 euros al mes més que abans, el 10,25% paguen 75 euros més i, finalment, l'11,94% paguen la tarifa màxima de 395 euros mensuals. "Volíem que l'escola bressol fos més assequible i que representés la societat barcelonina", ha dit Ortiz, que ha considerat que s'ha aconseguit que la tarifació social "sigui més justa".

"Cal mirar la fotografia global: un 50% de les unitats familiars a Barcelona tenen ingressos que no superen els 22.000 euros", ha insistit Ortiz, que ha demanat tenir en compte les famílies que fan un "esforç important".

En ser preguntada sobre si es faran canvis en el sistema de tarifació davant les queixes dels pares, Ortiz ha indicat que seguiran dialogant "per si cal fer algun ajust més", i ha afegit que ja es preveu flexibilitat en casos de situacions canviants durant el curs, com quan una família té un segon fill o quan es produeix una separació o divorci. "Ningú ha marxat pel canvi de preu", ha afegit.

El canvi de sistema de tarifació -ha explicat Ortiz- ha comportat que l'Ajuntament hagi d'aportar 800.000 euros més al finançament de les escoles bressol municipals. "Això demostra que la mesura no tenia un afany recaptatori", ha insistit.

stats