Sanitat
Societat 31/10/2019

El fàrmac per deixar de fumar que finançarà la sanitat pública costarà uns 80 euros

El Champix només es destinarà a persones que fumen més de 10 cigarretes al dia i que demostren que volen sortir del tabaquisme

Ara
3 min
El fàrmac per deixar de fumar costarà 80 euros i només es podrà receptar una vegada a l'any per pacient

BarcelonaEl fàrmac per deixar de fumar, Champix, que s'inclourà a la cartera de medicaments finançats pel Sistema Nacional de Salut (SNS) a partir de l'1 de gener tindrà un cost d'entre 80 i 86 euros, en funció del tipus de tractament, i només podrà ser receptat una vegada a l'any. A més, només es podrà prescriure en el marc d'un programa supervisat per un professional mèdic i es podrà allargar fins a 12 setmanes. De fet, cada prescripció va associada a un envàs que, per norma general, equival a un mes de tractament.

El ministeri de Sanitat ha explicat aquest dijous que els pacients que vulguin prendre aquest medicament –el principi actiu del qual és la Vareniclina– han de complir, a més, amb tot un seguit de requisits per poder-hi accedir. En primer lloc, han de tenir "motivació expressa" per deixar de fumar amb, almenys, un intent "constatable" durant l'últim any. A més, només el podran sol·licitar persones amb una alta addicció a la nicotina, que fumin més de 10 cigarretes al dia i vulguin deshabituar-se del tabac.

A Espanya, 85.000 persones van ser tractades amb aquest fàrmac l'any passat. Segons els resultats dels estudis científics que van motivar la seva aprovació, a les quatre setmanes de tractament el Champix multiplica per dos les probabilitats de sortir del tabaquisme. A les vuit setmanes, aquesta xifra es multiplica per cinc, i completar el tractament (12 mesos) les multiplica per 11.

Ara bé, únicament es finançarà un intent anual per cada pacient que vulgui deixar de fumar amb el Champix i tots els beneficiaris hauran de formar part d'un programa de suport (individual o grupal) contra el tabac, implementat per la seva comunitat autònoma, per l'Institut Nacional de Gestió Sanitària (INGESA) o la seva mútua. El tractament amb Vareniclina té una durada de tres mesos, s'administra per via oral en forma de comprimit i alleugereix les símptomes de l'addicció a la nicotina i a l'abstinència. Alhora redueix els efectes gratificants del tabac, ajudant el fumador vulgui abandonar aquest hàbit.

El Champix, el fàrmac per deixar de fumar.

A hores d'ara, el tràmit d'al·legacions per part de les empreses responsables dels fàrmacs finançats continua obert i, com passa amb la resta de medicaments, el preu es revisarà anualment per "assegurar que es troben en els paràmetres fixats legalment". Ara bé, i segons han precisat fonts de Pfizer a Europa Press, el preu del fàrmac sense finançar "pot variar" en funció del tractament que es triï. Durant el primer mes existeix un paquet d'inici de quatre setmanes per 125 euros, en el segon i tercer mes hi ha dues opcions: el paquet de continuació de quatre setmanes per 130 euros i el de vuit setmanes per 91,14 euros.

El Champix d'1 mg –que es ven en blísters de 112 comprimits– no estarà inclòs en el finançament públic, ja que un contingut farmacològic així requereix "l'adherència del pacient a un programa de deshabituació del tabac" que ha de ser implementat per cada comunitat autònoma. Això suposa un "compliment obligat" i mensual del pla, amb l'objectiu de poder valorar l'èxit o el fracàs del tractament i, per tant, la possibilitat de fer una nova dispensació de fins a 12 setmanes de durada. Així, i abans de receptar un nou envàs, els metges hauran de valorar l'evolució de l'efectivitat del tractament.

stats