coronavirus

Les farmàcies podran vendre tests d'antígens sense recepta

El ministeri de Sanitat defensa que el canvi facilitarà la detecció de nous casos

Ara
2 min
Kit per fer-se un automostra que es venia, durant una prova pilot, a algunes farmàcies catalanes

BarcelonaAltres països europeus ja fa temps que ho fan, i era una de les peticions dels farmacèutics espanyols: poder vendre tests per detectar el covid-19. El ministeri de Sanitat ha publicat l'esborrany del reial decret que ha de permetre que les farmàcies puguin vendre tests d'autodiagnosi per saber si es té el covid-19. També es podran comercialitzar els d'anticossos. Aquest tipus de tests es podran vendre sense necessitat de tenir una recepta mèdica. Aquesta possibilitat fa temps que la reclamaven tant els farmacèutics com alguns governs, com el català. Tot i així, l'experiència no havia anat més enllà d'alguna prova pilot.

Segons argumenta el ministeri de Sanitat, "els diferents mètodes de diagnosi es consideren una de les peces claus per a la identificació ràpida dels casos positius". El text recorda que "actualment existeixen al mercat proves ràpides d'antígens d'ús professional", però adverteix que "ja han començat a comercialitzar-se a Europa proves ràpides d'antígens d'autodiagnosi".

A més d'aquest tipus de proves, que permeten saber a qui se les practiqui si té o no el covid-19, el text destaca que també existeixen al mercat les proves d'anticossos, que "encara que no serveixen per detectar la infecció activa" cal exceptuar-los de la prescripció mèdica perquè "contribuiran igualment a reduir la pressió assistencial del sistema nacional de salut". Aquest tipus de proves determinen si s'ha tingut el virus anteriorment.

Per permetre que un ciutadà es pugui fer un test d'autodiagnosi de covid-19, caldrà modificar el reial decret 1662/2000, que actualment només permet la venda d'autoproves en tres casos: embaràs i fertilitat, glucèmia i detecció de VIH. Si l'esborrany del ministeri de Sanitat tira endavant, a aquesta llista d'excepcions s'hi afegiran les proves de covid-19. La modificació també autoritzarà que es faci publicitat d'aquests tests, tal com ja passa amb els d'embaràs i fertilitat i els de VIH. El document estarà exposat fins al 13 de maig i, a partir d'aquesta data, caldrà resoldre les possibles al·legacions que s'hi presentin.

Saber si ets contagiós

Els farmacèutics ha valorat "positivament" l'anunci, però també ha recordat que "fa mesos" que ho estan demanant i han reclamat aquest dilluns que es treballi de forma urgent per poder distribuir els tests aviats. Les proves d'antígens detecten la càrrega viral i, per tant, si una persona dona negatiu, no vol dir que no estigui contagiada, sinó que en aquell moment no és contagiosa.

Els resultats són fiables fins a 72 hores i, per tant, és important deixar clar que no es poden fer servir com a "passaport" per a saltar-se les actuals restriccions. Ara bé, els farmacèutics asseguren que cada vegada es comercialitzen proves més específiques i homologades per evitar falsos negatius i destaquen que poder accedir-hi és "una demanda social forta i fàcil de regular".

"Ara ja és innegable la necessitat d'incorporar aquests tests en la quotidianitat si volem obrir certs sectors i recuperar la normalitat", exposa el president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, que assegura que seria un circuit "reglat i validat" per les autoritats. "Nosaltres no seríem només un punt de venda, sinó que explicaríem com es fa la prova, contextualitzaríem el resultat i declararíem els positius al sistema de salut", defensa.

stats