SALUT
Societat 04/02/2014

Les farmàcies s'alien amb la sanitat privada

Engeguen un projecte pioner amb Mútua General per detectar el risc cardiovascular

Lara Bonilla
2 min

Barcelona.Les farmàcies fa temps que fan molt més que dispensar medicaments. Entre altres serveis concertats amb el Servei Català de la Salut, fan el cribatge de càncer de còlon i les proves de VIH. Però ara, per primer cop, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona s'alia amb una asseguradora de salut privada, Mútua General de Catalunya, per oferir proves de detecció de risc cardiovascular. Es tracta d'un projecte pioner a l'Estat que en el marc d'una prova pilot es durà a terme en una seixantena de farmàcies del barri de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona a partir del mes que ve. Si funciona, després de sis mesos s'estendrà a la resta del territori.

Les proves s'ofereixen a assegurats de la mútua amb edats compreses entre els 35 i els 74 anys als quals se'ls analitzaran els factors de risc cardiovascular: hàbit tabàquic, edat, sexe, tensió arterial, colesterol, xifres de glucèmia i índex de massa corporal. Les proves, que algunes farmàcies ja ofereixen a títol individual, duren al voltant de mitja hora i tenen un cost de 20 euros. Si s'obté, com a mínim, un factor de risc cardiovascular, es recomanarà una visita amb el metge. La retribució dels farmacèutics anirà en funció del nombre de pacients atesos. Segons el president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases, aquest nou servei no només potencia el rol del farmacèutic com a "agent de salut", sinó que també forma part del nou paper del "farmacèutic del segle XXI". "Treballem per obrir nous serveis i un catàleg de serveis útils. És un camí de futur de la professió", afegeix De Dalmases, que ho desvincula del retard de l'administració en el pagament de la factura dels medicaments i de la contínua davallada del preu dels fàrmacs. Sí que reconeix, però, que la crisi "ha accelerat" els canvis que està vivint la farmàcia.

Aquest no és l'únic nou servei que oferiran, ja que també posaran en marxa, com va avançar l'ARA, un projecte pilot de seguiment dels malalts crònics. La idea és que els farmacèutics controlin que els pacients compleixen el tractament i els preparin dosificacions personalitzades.

Ambulàncies del SEM de color groc

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha començat a renovar la seva flota d'ambulàncies amb vehicles que incorporen els últims avenços tècnics en electromedicina i que són fàcilment identificables, ja que són grogues, en lloc de taronges. Les noves 35 ambulàncies de la flota de Barcelona estan operatives des del desembre i han substituït les unitats que han donat servei en els últims set anys. La renovació de la flota ha començat per Barcelona perquè dels gairebé 752.000 serveis d'ambulàncies que va fer el SEM l'any passat a tot Catalunya, uns 195.000 van ser a Barcelona ciutat.

stats