Fàrmacs en lloc de quimioteràpia per a un tipus de càncer colorectal

Un estudi del VHIO dona noves opcions terapèutiques a pacients amb mal pronòstic

A vegades hi ha estudis que canvien la pràctica clínica, és a dir, l'abordatge d'una determinada malaltia. És el cas de l'estudi que s'ha presentat aquest dilluns al congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO), que acabava avui, i que canviarà el tractament dels pacients amb càncer de còlon avançat amb una mutació molt concreta i poc freqüent, BRAF V600E, que representa entre el 8% i el 12% dels pacients amb càncer de còlon metastàsic.

L'estudi, realitzat per investigadors del grup de tumors gastrointestinals del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), liderat per Josep Tabernero i publicat a la revista 'The New England of Medicine', ha demostrat l'eficàcia d'una triple combinació de fàrmacs per tractar aquests pacients, que no comptaven amb alternatives terapèutiques. "És per a un grup de malalts que venen d'una situació de progressió de tractaments previs que no han funcionat", va explicar ahir la investigadora del VHIO Elena Élez.

En els pacients amb aquesta mutació el càncer progressa més ràpid i la resposta als tractaments és "pobre". L'abordatge clàssic fins ara era una combinació de quimioteràpia "força agressiva, amb importants efectes secundaris i de difícil administració".

Ara aquests pacients comptaran amb una teràpia dirigida amb combinació de tres fàrmacs –encorafenib, binimetinib i cetuzimab– que ha resultat efectiva per aconseguir una supervivència més llarga dels pacients, de 5,4 mesos a 9 mesos, davant la teràpia convencional. També endarrereix la progressió de la malaltia i redueix la mida del tumor.

"És un canvi de paradigma en el tractament del càncer de còlon per a una població de malalts de mal pronòstic que tindran bones opcions terapèutiques i amb un perfil de tolerància molt bo", destaca Élez.