Societat 15/06/2015

La feminització dels peixos per culpa de la contaminació arriba també als llacs més remots

Científics del CREAF i del CSIC descriuen a la revista 'Nature Scientic Reports' el primer cas en llacs dels Pirineus

Ara
2 min

BarcelonaQue les substàncies químiques artificials poden provocar la feminització dels peixos és quelcom que ja s'havia estudiat i descrit, però el que no es coneixia és que aquest fenomen també es pot arribar a produir en llacs d'alta muntanya ubicats en zones remotes.

En un treball que ara publica la revista 'Nature Scientific Reports', els investigadors han demostrat que els contaminants que alteren el sistema hormonal dels animals -els anomenats disruptors endocrins- arriben fins a l'interior dels peixos viatjant per l'aire i dipositant-se en els llacs remots. De fet, aquestes substàncies químiques estan més presents al medi ambient que mai i és per això que també són capaces d'arribar a les aigües continentals de zones remotes.

En l'estudi han participat Benjamí Pinya, Sergio Jarque i Joan Grimalt de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua del Consell Superior d'Investigacions Científiques (IDAEA-CSIC), Jordi Catalana del CREAF i Reinhard Lackner de la Universitat d'Innsbruck. Els científics van detectar en llacs remots dels Pirineus i dels Tatras, a Eslovàquia, el primer cas de feminització en peixos lligada a la contaminació atmosfèrica per disruptors endocrins.

Els disruptors endocrins van trobar-se acumulats a la sang, fetge i teixit musculars dels peixos, quelcom que provoca que els mascles presentin característiques femenines. "Es podria dir que els peixos mascles s’estan empassant píndoles anticonceptives involuntàriament", ha expressat Lackner. L'efecte és menys visible en les truites femelles, perquè els seus nivells naturals d’estrògens són relativament elevats.

En tot cas, els científics concreten que el grau de feminització observat no constitueix ara per ara una amenaça per a la capacitat reproductiva d'aquests peixos. Els contaminants, però, sí que són un problema perquè tenen un impacte durador sobre el medi ambient, ja que són molt persistents i s'acumulen al llarg de les cadenes tròfiques. De fet, l'estudi apunta que aquest detall és una "seriosa advertència" pels humans, perquè aquestes substàncies també s'hi acumulen i el seu potencial estrogènic pot donar lloc a malformacions en el naixement, obesitat i alteracions en el metabolisme de la tiroide, entre d'altres.

"Els resultats d'aquest estudi s'han de prendre molt seriosament donats els casos creixents de disrupció endocrina en humans. Per tant, les conclusions són rellevants, no només des d'una perspectiva conservacionista del medi natural, sinó perquè alerten d'una possible influència general sobre la salut humana de la contaminació transportada per l'aire, fins i tot a llocs molt allunyats dels focus emissors ", han afegit Joan Grimalt i Benjamí Pinya de l'IDAEA-CSIC, i això malgrat que es desconeixen quins són els nivells crítics d'aquesta contaminació difusa.

stats