Xenofòbia

La Fiscalia demana presó per a un tuitaire per "haver difamat" els menors migrants amb 'fake news'

També vol que li tanquin tots els comptes a les xarxes socials

2 min
Menors estrangers passejant, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa nit de l'1 de juliol del 2019 un vídeo d'una suposada violació a Canet de Mar va córrer com la pólvora per Twitter. Prop de 22.000 visualitzacions en poques hores. El difonia un usuari que tenia més de 5 milions de seguidors a tot l'Estat. Les imatges anaven acompanyades d'un text: "Aquí teniu el vídeo del mena marroquí de Canet de Mar, un d'aquests als quals donarem una pagueta fins als 23 anys". En realitat, però, es tractava d'una agressió anterior que s'havia produït a la Xina –i que van difondre les autoritats d'aquest país per intentar capturar l'agressor–, i no a Canet de Mar, com assegurava l'autor de la fake new. El fiscal de Delictes d'Odi es va querellar contra el tuitaire i ara li demana dos anys de presó i que es tanquin definitivament tots els comptes que aquesta persona tenia a les xarxes socials.

Es tracta del segon procediment que el ministeri públic ha impulsat contra les fake news a l'Estat. En el seu escrit d'acusació, la Fiscalia assegura que l'únic objectiu del tuitaire a l'hora de difondre el vídeo –que sabia que era fals– era "difamar de manera global i injusta" el col·lectiu dels menors estrangers no acompanyats associant-los "amb actes violents i agressions sexuals, desacreditant-los i contribuint a despertar o augmentar entre la població els prejudicis i estereotips contra aquest col·lectiu".

Perfil racista

La Fiscalia subratlla que els perfils que el tuitaire tenia en diverses xarxes socials "contenien múltiples publicacions de naturalesa xenòfoba i racista". Per exemple, el seu perfil a la xarxa de Twitter era el logotip de la formació ultra Vox i el següent missatge: "Viuda espanyola: pensió de 360 euros al mes; mena marroquí: casa, menjar, salut i 660".

"Espanyols, ¿fins quan se seguirà permetent als moros que violin les nostres dones?", deia un altre missatge piulat per l'acusat, que també havia difós publicacions amb fotografies de joves immigrants als quals acusava de violacions o actes violents. Després d'analitzar totes les seves publicacions, la Fiscalia n'ha trobat també de contingut i simbologia neonazi, com ara lemes del Ku Klux Klan o la creu cèltica.

El juny de l'any passat un jutjat de Mataró ja va demanar tancar el perfil a Twitter d'aquest usuari mentre l'investigava. Ara la Fiscalia demana que el compte en aquesta xarxa social i a la resta que encara mantenia actius desapareguin definitivament. A més d'aquesta mesura i dels dos anys de presó, la Fiscalia també demana per al tuitaire una multa de més de 6.000 euros i que l'inhabilitin per treballar en el món de l'educació, l'oci i l'esport durant cinc anys.

stats