Societat 12/12/2019

La Fiscalia investiga la contaminació generada per l'incendi de la fàbrica de Montornès del Vallès

El Consorci Besòs Tordera obre un expedient a l'empresa, que ha estat sancionada dos cops

Montse Riart / Elena Freixa
2 min
Les instal·lacions de la fàbrica de Montornès del Vallès que van cremar ahir

BarcelonaL'emergència ambiental declarada a l'entorn del riu Besòs arran de l'incendi aquest dimecres d'una planta de reciclatge de dissolvents ha fet que totes les administracions hi posin el focus, també la de Justícia. El fiscal coordinador de Medi Ambient de Barcelona, Antoni Pelegrín, ha obert una investigació per la contaminació generada per les restes tòxiques de l'incendi, que poden haver afectat la fauna i la flora del riu Besòs. L'Agència Catalana de l'Aigua ha confirmat en les últimes hores que han detectat peixos morts al riu.

Efectius de la Policia Científica dels Mossos, especialitzats en incendis estructurals, que investiguen les causes i els efectes de l'incendi, s'han desplaçat a la planta per fer-hi una inspecció després que aquesta mitjanit el foc s'hagi pogut extingir.

Mentrestant, el Consorci Besòs Tordera, en coordinació amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha obert un expedient a l'empresa pels danys que la contaminació derivada de l'incendi han ocasionat a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Montornès. La planta de tractament està a escassos metres de la fàbrica i ahir va ser evacuada i va operar a través de control remot per sanejar les aïgues residuals rebudes, incloses les afectades per l'incendi. Tot i així, el Consorci explica en un comunicat que "l'alta càrrega contaminant d'aquestes aigües" ha alterat el funcionament del procés de depuració biològic de l'estació.

Ara tècnics del consorci han pres mostres de l'aigua i de la planta que s'analitzaran al laboratori. Altres operaris de la mateixa institució segueixen col·laborant en la detecció i retirada de peixos morts a la zona. Ahir es van rescatar, vius, diferents exemplars que es mantenen en tancs airejats i en les properes hores s'alliberaran aigües amunt.

Dues sancions del Govern

L'activitat de l'empresa Ditecsa ha topat diverses vegades amb l'administració. La Generalitat l'ha sancionat dues vegades per incomplir la normativa ambiental, una el 2018 per valor de 48.000 euros i una altra aquest any per 10.000 euros. L'Agència de Residus de Catalunya (ACR) va detectar el 2017 que l'empresa emmagatzemava una quantitat de substàncies superior a la permesa, que acumulava material fora de lloc i que no documentava bé els residus tractats. Segons l'administració catalana, cap dels incompliments suposava "un risc per al medi ambient". L'empresa té actualment un pla d'inspeccions obert per qüestions ambientals, tot i que el departament de Medi Ambient assegura que no és sobre cap aspecte que pugui afectar el medi.

Però el seguiment administratiu a Catalunya no és l'únic. L'any passat, l'empresa també va ser expedientada a Huelva perquè es van detectar abocaments contaminants al riu Tinto des de l'abocador que gestionava a Nerva. Mesos més tard, el mateix abocador va patir un incendi que Ecologistes en Acció va denunciar perquè no era el primer, assegura, que es registrava a la planta.

stats