Societat
Societat 26/03/2013

La fiscalia suspèn cautelarment el dragatge del port de Maó

Els ecologistes del GOB l'havien denunciat per evitar l'abocament de 200.000 metres cúbics de llots contaminats a una milla de la costa

Enric Borràs Abelló
1 min
Zona del litoral menorquí afectada per l'abocament

BarcelonaEl fiscal superior de les Illes Balears, Bartomeu Barceló, ha ordenat a l'Autoritat Portuària la suspensió urgent del dragatge del port de Maó (Menorca) fins que no s'analitzin més mostres dels fangs que hi ha acumulats. La decisió, que avui ha comunicat l'Autoritat Portuària, és una petita victòria dels ecologistes que havien denunciat la intenció d'abocar 200.000 metres cúbics de llots contaminats amb metalls pesants davant de la costa de llevant de Menorca.

L'Autoritat Portuària, en el comunicat, diu que "davant d'aquesta situació" no començarà les tasques de dragatge que s'havien adjudicat a Sacyr per 2,7 milions d'euros, però també avisa que, a causa d'això, estudiarà la necessitat de restringir l'accés al port d'alguns vaixells i de suspendre "escales programades de creuers turístics".

El principal grup ecologista de les Illes Balears, el GOB, havia denunciat la voluntat d'abocar els llots contaminats en una zona amb espècies protegides. Manté que el mostratge dels fangs que va fer l'Autoritat Portuària és incomplet i insuficient per determinar la contaminació dels fangs que es volen llençar al mar. Cal recordar que fins al 1978 s'abocaven totes les aigües residuals de Maó al port, incloent-hi les de la indústria de la bijuteria, amb restes de metalls com mercuri, plom o arsènic.

Les últimes setmanes s'han fet mitja dotzena de concentracions convocades a través de les xarxes socials a diferents punts de Menorca, i una petició de signatures en contra de l'abocament de llots contaminants ha aplegat més de 20.000 firmes en només una setmana.

stats