Societat 30/01/2015

Fort temporal de vent sense incidències greus

El telèfon d'emergències 112 ha rebut més de 300 trucades, principalment per retirar cobertes, arbres i obstacles calçada. Protecció civil demana extremar la precaució

Ara
2 min
Un arbre caigut al costar de la platja del Miracle a Tarragona / TJERK VAN DER MEULEN

BarcelonaEl fort temporal de vent que afecta Catalunya des de dijous al vespre no ha causat, de moment, cap incidència greu. Els Bombers de la Generalitat han atès 221 serveis relacionats amb el vent entre les 22 hores d'aquest dijous i les 8 d'aquest matí de divendres. "Cap servei greu", informen en un tuit.

Fins les 9 del matí el telèfon d'emergències 112 ha rebut 360 trucades, sobretot de l’àrea metropolitana de Barcelona. La majoria han estat per cobertes i sostres malmesos o amb perill de caure, mobiliari urbà amb desperfectes pel vent o amb perill de caure, arbres i branques caiguts i obstacles arrossegats pel vent que obstaculitzaven el pas en vies interurbanes o urbanes.

Concretament, l'origen de les trucades per comarques és: Vallès Occidental 57; Barcelonés 43; Baix Llobregat 37; Vallès Oriental 25 o el Tarragonès 15, entre altres. Les poblacions que més trucades han generat han estat: Barcelona amb 32 trucades; Terrassa amb 18, i Sabadell 13.

Segons el Servei Català de Trànsit, en aquests moments no hi ha cap carretera afectada ni tallada pel vent, però es recomana molta prudència en la conducció i evitar en la mesura del possible circular amb moto o bicicleta aquest matí. Amb tot, segueix activada l'alerta del pla Procicat i es demana extremar la precaució.

Diversos ajuntaments situats a les comarques amb més perill van decidir aquest dijous a la tarda suspendre les activitats esportives a l’aire lliure o fer-les en pavellons i zones tancades. De fet, Protecció Civil va recomanar no sortir de casa durant la nit i estar atents a les informacions avui a primera hora, ja que segons l’evolució del temporal es podrien prendre més mesures preventives en algunes comarques, sobretot relacionades amb l’activitat escolar.

El vent perdrà força

No hi ha encara avisos oficials sobre l’evolució del vent durant el cap de setmana, però les previsions fan pensar que, tot i que no desapareixerà, sí que perdrà força en moltes comarques. Tot indica que a les Terres de l’Ebre serà on podria bufar amb més violència dissabte i diumenge.

Al marge del vent, Protecció Civil també té actiu el pla Allaucat pel fort risc d’allaus (grau 4 sobre 5) que s’entreveu al vessant nord del Pirineu. També hi ha vigent una prealerta del pla Neucat en previsió de nevades abundants al Pirineu occidental.

Moltes activitats esportives, suspeses

El vent va obligar molts clubs de Catalunya a suspendre els entrenaments que els seus equips tenien previst fer dijous a la tarda. El Barça i l’Espanyol, per exemple, van anul·lar les sessions que els seus conjunts de formació havien de fer a les seves respectives ciutats esportives. La decisió també va afectar el conjunt femení del club blanc-i-blau. Protecció Civil de la Generalitat va enviar un comunicat en què recomanava aquesta mesura, que també van adoptar altres entitats, com ara l’Associació de Futbol Poble Sec, la UD Les Fonts, el CE Vilassar, el CE Premià de futbol i l’Atlètic Terrassa d’hoquei herba, entre altres. Alguns ajuntaments catalans, com el de Rubí, van suspendre les activitats previstes a les instal·lacions esportives a l’aire lliure. Molts col·legis van anul·lar les seves activitats extraescolars i alguns municipis van tancar, a més, els espais públics de més risc, com ara parcs i jardins pròxims a la zona de més afectació de la ventada.

stats