Societat 15/03/2020

França desaconsella l'ús de l'ibuprofèn per tractar els símptomes de la Covid-19

Catalunya i Espanya recomanen el paracetamol per fer baixar la febre, però dubten que els antiinflamatoris agreugin les infeccions

G.g.g.
4 min
Pastilles d’ibuprofèn en una farmàcia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaFrança enforteix la croada contra els antiinflamatoris no esteroïdals (AINE), el subgrup farmacològic al qual pertany el producte estrella de la farmaciola, l'ibuprofèn. El ministeri de Sanitat ha alertat que el seu ús pot agreujar alguns dels símptomes de la Covid-19 (la malaltia causada pel SARS-CoV-2) que pretén mitigar; per exemple, pot augmentar la temperatura corporal de pacients i accelerar el procés d'infecció. El govern francès ho ha anunciat després d'haver-ne detectat complicacions de salut entre afectats francesos que havien fet servir aquest fàrmac, alguns d'ells molt joves. El director general de Sanitat, Jérôme Salomon, va declarar que l'ús de l'ibuprofèn pot bloquejar la defensa immunitària de l'organisme i, per tant, accelerar el procés de la infecció.

No és la primera vegada que denuncien aquesta problemàtica: França llançava l'abril de l'any passat una alerta per evitar que els pacients crònics prenguessin aquest fàrmac. Tant el departament de Salut com l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), però, asseguren que no hi ha cap dada actual que permeti afirmar amb contundència que aquest tipus de medicació sigui perillosa per als infectats per coronavirus. L'AEMPS apunta que serà el comitè europeu d'avaluació de riscos en farmacovigilància qui haurà d'emetre una valoració sobre aquesta possible interacció, els resultats de la qual sortiran publicats el maig.

L'autoritat sanitària francesa tem que la població el faci servir per contrarestar els símptomes de la malaltia i per això ha desaconsellat el seu consum. En el seu lloc, han recomanat prioritzar el paracetamol, un analgèsic sense propietats antiinflamatòries, en el tractament de la febre, el malestar general i les complicacions respiratòries. Això sí, sense superar la dosi de 3 grams al dia i amb l'aval d'un especialista.

La recomanació de reduir el consum d'ibuprofèn a la dosi mínima i la durada més curta és una constant també a l'estat espanyol des que el 2015 es constatés que el fàrmac posava en risc la salut de pacients crònics. Aquest diumenge el govern també ha subscrit les recomanacions del seu homòleg francès. A diferència de l'AEMPS: "Cap dada indica que l'ibuprofèn agreugi les infeccions per Covid-19 [...] Les fitxes tècniques ja indiquen que aquest medicament pot emmascarar els símptomes de les infeccions, fet que podria ajornar el diagnòstic". L'organisme sí que admet que les guies clíniques recomanen fer servir el paracetamol com a primera alternativa.

"El paracetamol presenta un perfil de seguretat més benigne que els AINE en quant a risc cardiovascular, hemorràgic i renal, per la qual cosa és una opció preferent de tractament en la majoria de casos i especialment en persones amb edat avançada o pluripatologia", puntualitza el Servei Català de la Salut (CatSalut). Per norma general, els hospitals que tracten pacients amb Covid-19 administren analgèsics no antiinflamatoris com el paracetamol.

Consultar el metge de capçalera

Els AINE només se solen prescriure com a primera opció en alguns casos d'infecció bacteriana molt ben controlada amb antibiòtics, i aquest no seria el cas del coronavirus, que no és un bacteri sinó un virus. Al prospecte, se'n contraindica l'ús de l'ibuprofèn entre els majors de 65 anys amb patologies de base, malalts crònics cardiovasculars (insuficiència cardíaca, hipertensió, diabetis o colesterol alt) i embarassades o mares en període de lactància. Cal destacar que les persones amb insuficiència renal o hepàtica greu tenen taxativament prohibit fer servir aquest medicament. Són, a grans trets, la població amb més risc de patir complicacions de salut per la Covid-19.

Tant Catalunya com Espanya i França, però, demanen als pacients que fan servir AINE de forma crònica que consultin el seu metge. "Els que prenen corticoides o immunosupressors per una patologia crònica no han d'interrompre el seu tractament si el seu metge no ho contraindica", apunta la nota informativa emesa pel ministeri francès i que també fa seva el govern espanyol pel que fa al contingut. "Si teniu dubtes sobre el seu ús, demaneu consell al vostre metge de capçalera", puntualitza el ministre de Sanitat francès, Olivier Véran.

stats