Societat 08/05/2020

L’Estat manté les franges horàries però n’exclou les noves activitats de la fase 1

Les comunitats podran adaptar els horaris de sortida dels nens al carrer

Mireia Esteve
2 min
Un avi i diverses persones amb mascareta caminant per un dels carrers de Cornellà.

BarcelonaMés de la meitat de la població espanyola entrarà de ple a partir de dilluns en la fase 1 del pla de desescalada. El principal dubte que hi havia fins ara era si es mantindrien les franges horàries que funcionen des de fa exactament una setmana. Tot i que el govern espanyol no havia publicat cap instrucció que invalidés l’ordre que establia els horaris per sortir al carrer, la Moncloa no havia sigut clara en aquest aspecte fins divendres. Així, a l’espera de l’ordre que ha de publicar dissabte el ministeri de Sanitat, el titular d’aquest departament, Salvador Illa, va confirmar que els territoris que entrin en la fase 1 hauran de mantenir les franges horàries -amb les edats i les activitats permeses en cada una com fins ara- per sortir al carrer. Ara bé, les activitats que es podran tornar a fer en la fase 1 no estaran subjectes a cap horari.

Això com es tradueix? Per exemple, sortir a fer esport al carrer només es podrà fer de 6 a 10 del matí i de 8 a 11 del vespre, com fins ara. Però si algú es vol trobar amb un grup (màxim de 10 persones), ho podrà fer a qualsevol hora del dia. “La resta d’activitats permeses en la fase 1, com anar a una botiga, a una terrassa, a un tanatori o a reunir-se amb algú, no estan sotmeses a limitacions horàries”, va detallar ahir en roda de premsa Salvador Illa. De tota manera, el titular de Sanitat va insistir que és “important” mantenir les franges horàries establertes en la fase 0 per separar els col·lectius més vulnerables.

Responsabilitat individual

Ara bé, això no treu que sigui del tot probable que col·lectius de diverses edats es puguin trobar al carrer a la mateixa hora, ja que, per exemple, qualsevol persona que vulgui anar a prendre alguna cosa en una terrassa a les set de la tarda es podrà trobar amb una altra persona de més de 70 anys que passegi pel carrer. “La casuística és infinita, però hem d’apel·lar a la responsabilitat individual”, va admetre ahir el ministre de Sanitat, que va recordar que en aquesta nova fase és bàsic mantenir les mesures de seguretat i higiene: distància social, mascaretes i rentar-se les mans.

A Catalunya, de cara a dilluns, a les zones de l’Alt Pirineu i Aran, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, entre les activitats que s’hi podran tornar a fer hi ha l’obertura de terrasses, botigues o esglésies amb un aforament limitat, reunions socials amb límit de persones, vetlles o mercats ambulants.

Tot i mantenir les franges horàries, ahir Illa va confirmar que permetrà canviar l’horari dels passejos dels nens a les comunitats autònomes que ho demanin. De moment ho han fet Extremadura, Andalusia, Múrcia i també el País Valencià. Consideren que amb l’arribada del bon temps l’horari de 12 del migdia a 7 de la tarda és la part més calorosa del dia i poc adequada per als nens. En aquest sentit, el ministeri deixa en mans de les comunitats adaptar l’horari en funció de les “condicions climatològiques”.

D’altra banda, ahir Salvador Illa també va recordar que en la fase 1 la mobilitat continua estant restringida dins la província o la regió sanitària establerta.

stats