Societat 29/10/2013

Els mossos van donar cinc cops de puny al cap de l'empresari del Gaixample quan ja estava immobilitzat

L'informe de la Policia Nacional sobre la mort de Juan Andrés Benítez apunta que també van clavar-li cinc puntades de peu

Efe
3 min

BarcelonaUn informe de la Policia Nacional sobre la mort de Juan Andrés Benítez assenyala que almenys dos mossos d'esquadra van clavar amb "impuls" cinc cops de puny al cap i tres puntades de peu a l'empresari, quan aquest ja estava immobilitzat, i apunta al possible ús d'una porra extensible per part d'un agent. L'informe, al qual ha tingut accés Efe, l'ha elaborat la Policia Nacional després d'analitzar fotograma a fotograma set arxius de vídeo que han estat aportats per testimonis de l'incident, la majoria veïns del barri barceloní del Raval, on van ocórrer els fets.

L'informe també fa referència al fet que, segons una testimoni, els Mossos d'Esquadra la van visitar la nit dels fets per ordenar-li que destruís les imatges que havia gravat. La dona va denunciar els fets a la Policia Nacional. Juan Andrés Benítez, empresari del Gaixample de Barcelona, va morir el passat 6 d'octubre al carrer Aurora, al Raval, després de ser reduït per vuit mossos d'esquadra. Una mort que la Policia Nacional està investigant per ordre de la titular del jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona.

La seqüència dels cops

A partir de les imatges del succés, l'informe policial descriu en primer lloc que un agent va propinar amb la cama dreta tres puntades de peu a la víctima, que van impactar en el seu lateral esquerre sense que s'hagi pogut determinar en quin punt exacte. En aquest moment, l'empresari estava sent immobilitzat per un altre agent, que recolzava amb força un dels seus genolls damunt el cos de l'home.

En un fotograma posterior, la Policia Nacional identifica un mosso d'esquadra, de complexió forta i amb alopècia, que se separa del grup que tenia reduït l'empresari, s'ajup i copeja amb alguna cosa que té a les mans contra l'asfalt, en un "gest inequívoc de tancament d'una defensa extensible". Posteriorment, aquest mateix agent de la defensa substitueix una altra agent que estava situada a l'altura del cap de la víctima i li clava cinc cops de puny, "agafant impuls i retrocedint amb el seu braç esquerre". Cops que segons l'informe van impactar en la part esquerra del cap de l'empresari.

En aquell moment, l'agent que primer havia donat puntades de peu a la víctima el té immobilitzat, clavant el seu genoll esquerre sobre el cos de Juan Andrés Benítez, mentre dirigeix la seva mirada a la part superior dels edificis del carrer per comprovar si els agents "eren observats".

Abans de l'episodi de cops, l'informe policial assenyala que un agent es va dirigir a les persones que s'estaven congregant al voltant per dispersar-les, esgrimint una defensa extensible desplegada metàl·lica.

L'informe recull les declaracions prestades davant la Policia Nacional per una desena de testimonis dels fets, una de les quals va relatar que els Mossos d'Esquadra van acudir al seu domicili la nit del succés per a "ordenar-li" que destruís les imatges que havia gravat de la pallissa.

Conscient

Una altra de les revelacions rellevants de l'informe és la que recull la trucada que la mateixa víctima va fer a la Guàrdia Urbana després de barallar-se amb un veí i, per tant, abans que arribessin els Mossos d'Esquadra. Segons la Policia Nacional, d'aquesta trucada es desprèn "un cert grau d'excitació" per part de Juan Andrés Benítez, la qual cosa corrobora segons la seva opinió que es va realitzar just quan acabava de finalitzar la batussa amb el veí. Aquesta trucada demostraria que l'empresari estava perfectament conscient quan va trucar a la Guàrdia Urbana per denunciar el seu veí perquè, segons ell, pretenia robar-lo.

Segons David Aineto, advocat de l'acusació particular que exerceix la família de l'empresari, aquesta gravació de la trucada desmenteix una de les afirmacions que figuren en l'atestat dels Mossos d'Esquadra, que asseguren que van acudir al lloc per separar la víctima del veí amb el qual s'estava barallant.

stats