Societat 29/10/2013

La Generalitat desactiva el pla Sismicat pel descens de l'activitat sísmica a l'Ebre

Després de cinc dies sense cap terratrèmol, aquest migdia n'hi ha hagut un d'1,9 graus en l'escala de Richter. Des del 4 d'octubre cap sisme ha superat els 2,5 graus

A. Solé
2 min

BarcelonaDesprés de sis dies sense activitat sísmica de cap mena a les Terres de l'Ebre, la Generalitat ha decidit desactivar el pla Sismicat.

Tot i això, aquest migdia, a les 13.16 h, s'ha produït un sisme d'1,9 graus en l'escala de Richter a la zona, sense que l'hagi notat la població.

Aquesta tarda s'ha reunit a Tortosa el comitè de seguiment del pla, format per la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, l'Institut Geològic de Catalunya, la Delegació del Govern a Terres de l'Ebre i els ajuntaments de la zona, i han pres la decisió de desactivar el pla davant el descens notable de l'activitat sísmica.

El Sismicat es va activar el 3 d'octubre, el mateix dia del segon terratrèmol de més de 4 graus en l'escala de Richter. Curiosament, des de llavors els sismes han anat remetent d'intensitat, i des del 4 d'octubre cap no ha superat els 2,5 graus. Del 23 d'octubre al 28 (aquest dilluns) no hi ha hagut cap terratrèmol –cinc dies seguits–, i aquest migdia n'hi ha hagut un de menor.

Des de l'inici de la crisi sísmica provocada per la injecció de gas al magatzem de gas Castor, davant la costa d'Alcanar i Vinaròs, el 8 de setembre, s'han produït més de 600 terratrèmols, però només vuit d'aquests han estat superiors a 3,5 i van ser percebuts per la població de la zona.

Tanmateix, i davant l'excepcionalitat dels fets, a la reunió s'ha acordat que es mantindrà una vigilància permanent i preventiva de qualsevol situació de risc, en comunicació immediata entre l'Institut Geològic de Catalunya i Protecció Civil de la Generalitat a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT i els alcaldes de la zona, policies locals, Mossos d'Esquadra i Bombers de la Generalitat.

stats