Societat 19/10/2013

La Generalitat ja té a punt pisos de lloguer social per reallotjar les famílies del bloc de Salt ocupat

El secretari d'Habitatge alerta que els inquilins no van als Serveis Socials per fer els tràmits necessaris per tenir un d'aquests habitatges

Acn
3 min

SaltLa Generalitat ja té a punt pisos de lloguer social per reallotjar les famílies que des de fa mesos viuen en un bloc ocupat per la PAH a Salt (Gironès). El secretari d'Habitatge, Carles Sala, ha explicat que, per la informació que han pogut obtenir d'expedients dels Serveis Socials, hi hauria 28 persones que podrien ser beneficiàries d'aquests habitatges de lloguer.

Sala ha alertat, però, que s'estan trobant que les famílies no assisteixen a les entrevistes amb els Serveis Socials de Salt per sol·licitar aquests habitatges i que aquest és un requisit imprescindible. "Nosaltres podem oferir els habitatges, però és el ciutadà qui l'ha d'acabar sol·licitant", ha remarcat Sala.

L'Agència de l'Habitatge de Catalunya va prendre partit en el conflicte obert entre la PAH i el Sareb pel bloc ocupat a Salt i divendres passat va demanar al jutjat que ajornés els diversos desallotjaments previstos, entre ells, el de Salt, previst per al 16 d'octubre.

El secretari d'Habitatge, Carles Sala, ha explicat que en aquell moment ja tenien alguns pisos per oferir a les famílies que des de fa més de mig any viuen en aquest bloc, propietat del Sareb, però que els faltaven alguns detalls per poder oferir els pisos en plenes condicions i amb els subministraments a punt. "Volíem guanyar alguns dies", ha manifestat Sala. El jutjat, però, va desatendre la seva petició en entendre que la Generalitat no era part en aquesta causa.

El president de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i secretari d'Habitatge, Carles Sala, es va reunir també la setmana passada amb representants de les PAH catalanes per tractar aquesta i altres qüestions.

El dia fixat per al desallotjament del bloc de Salt, el dimecres 16 d'octubre, el Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg va ordenar posposar el desallotjament com a mínim fins al 29 d'octubre. A més, donava de temps fins al 24 per acreditar quines sortides hi ha per a les famílies en cas de fer-les fora del bloc.

El secretari d'Habitatge ha explicat que ja disposen de pisos en plenes condicions per oferir a les famílies del bloc. Concretament, Sala ha explicat que han recollit informació dels expedients de Serveis Socials de famílies que viuen a l'edifici i han detectat que hi hauria 28 persones de vuit famílies diferents que podrien ser beneficiàries d'aquests pisos.

Sala ha explicat que els lloguers que s'ofereixen són dins el mateix poble de Salt i que, en cap cas, superen el 30% dels ingressos de la unitat familiar. En casos de famílies sense ingressos, el secretari general exposa que és la Generalitat qui ajuda a pagar els pisos. "Hem arribat a llogar pisos per 13 euros al mes, el tema de no tenir ingressos no és un impediment per accedir a un d'aquests pisos, al contrari", ha posat com a exemple.

Les famílies no van als Serveis Socials

Sala ha alertat però que s'estan trobant que les famílies que viuen al bloc ocupat per la PAH no estan assistint a les entrevistes programades als Serveis Socials de Salt per gestionar aquests lloguers. Segons detalla, la Generalitat pot oferir aquests pisos alternatius als habitants del bloc però cal que hi hagi una sol·licitud formal dels usuaris per tal de tirar endavant el procés d'adjudicació.

En aquest cas, segons Sala, estan veient "amb sorpresa" com les famílies no es presenten a les entrevistes. "No comprendríem aquesta actitud si fos expressament volguda", ha alertat Sala, que detalla que només hi ha hagut una persona que sí que ha anat als Serveis Socials, però que no va voler omplir la sol·licitud.

Petició al Sareb

Sala ha aplaudit el pronunciament del Tribunal Europeu dels Drets Humans i ha reivindicat que des de la Generalitat s'estan fent esforços per evitar que persones que perden el seu habitatge –ja sigui de lloguer o de compra– no puguin accedir a un habitatge alternatiu. Segons dades de la Generalitat, les gestions efectuades, a través d'Ofideute o d'ajuts d'urgència a les famílies, han evitat 1.915 desnonaments aquest any a Catalunya.

El secretari d'Habitatge ha explicat que des del febrer estan mantenint entrevistes amb entitats financeres, especialment les que han rebut diner públic, per demanar que cedeixin a la Generalitat pisos que tenen buits per tal de destinar-los a lloguer social.

"Els estem pràcticament exigint que ens donin pisos que tenen buits i que a curt termini no podran vendre perquè en un context amb situacions tan desesperades puguem garantir un sostre per a les famílies desnonades", ha manifestat Sala. Segons el secretari d'Habitatge, aquesta petició també s'ha fet explícita al 'banc dolent', el Sareb, en una primera reunió que van tenir el mes d'abril.

De moment, amb l'única entitat que han aconseguit arribar a un acord és amb Catalunya Caixa, que cedirà 400 pisos a la Generalitat perquè els pugui destinar a lloguer social. Un indicador que demostra la gravetat de la situació és que, per exemple, l'Oficina d'Habitatge de la Generalitat ha fet aquest any un 30% més de gestions que l'any passat per evitar que famílies catalanes puguin perdre l'habitatge.

"Hem actuat en 2.733 llars de 300 municipis diferents on, si la Generalitat no feia res, la situació podia acabar amb la pèrdua de l'habitatge habitual", ha remarcat.

stats