SANITAT
Societat 13/06/2012

Nascudes per curar el seu germà

Practicat amb èxit a Barcelona un trasplantament de cèl·lules mare i medul·la òssia d'unes bessones seleccionades genèticament per salvar el seu germà d'11 anys. És el primer cas d'aquestes característiques resolt a Catalunya i el segon a l'Estat

Joan Serra
2 min
Izan, els seus pares i les dues bessones, amb l'equip mèdic que ha participat en el procés / ARA

BarcelonaTé 11 anys i podrà viure gràcies al naixement de les seves germanes bessones (Noa i Leire). Quan tenia 8 anys, a l'Izan li van diagnosticar Adrenoleucodistròfia, una malaltia hereditària que impedeix un metabolisme correcte dels àcids grassos. La patologia, que afecta un de cada 50.000 ciutadans, pot provocar canvis en el to muscular, estrabisme, disminució en la comprensió de la comunicació verbal, hiperactivitat o deteriorament de la visió. Sense un trasplantament de cèl·lules mare de cordó umbilical o de medul·la òssia d'una de les bessones seleccionades genèticament (la Noa) amb l'objectiu de curar el seu germà, l'estat de salut del nen s'hauria deteriorat fins a un desenllaç fatal. "L'evolució del trasplantament és favorable fins a l'actualitat; l'Izan s'ha estabilitzat i ha disminuït la seva afectació neurològica", ha explicat la doctora Isabel Badell, de l'Hospital de Sant Pau, el centre en el qual es va fer el trasplantament. "Hem contribuït a la curació de l'Izan", ha detallat el doctor Agustín Ballesteros, director de la Clínica IVI de Barcelona, on es va fer el diagnòstic genètic preimplantacional (DGP) que va permetre que les bessones nasquessin lliures de malaltia i poguessin ser donants.

El cas de l'Izan és el primer cas d'èxit a Catalunya –i el segon a l'Estat– d'una selecció genètica per aconseguir el naixement d'un nadó compatible i sa. El primer de l'Estat es va practicar a Sevilla. Aquest fet ha estat possible arran de l'aprovació l'any 2006 de la llei de reproducció humana assistida. Els pares del nen, Alicia López i Mario Chesa, de Ripollet, van sotmetre's al tractament a la Clínica IVI des de l'octubre 2009. Amb el cordó i la medul·la de la bessona de mes pes (la Noa), nascuda el març del 2011, es va dur a terme el tractament. Els metges van a guardar el material biològic de la segona nena (Leire). A finals d'octubre del 2011 es va fer el trasplantament a l'Hospital de Sant Pau. El procés va durar tres anys, després que es descartessin les opcions d'un donant familiar i no es concretés cap solució procedent del Registre espanyol de donants de medul·la òssia. A finals de març del 2010, la Comissió estatal de reproducció assistida havia donat l'autorització per executar la selecció genètica dels embrions que fossin HLA compatibles (antigen leucocitari humà) amb el germà malalt.

Els pares de l'Izan, Alicia López i Mario Chesa, han mostrat aquest dimecres la seva satisfacció per la resolució exitosa del procés. "Estic molt contenta, tenint en compte que en dos o tres anys la malaltia podia haver acabat amb l'Izan", ha explicat la mare, a qui se li van fer llargs els sis mesos per rebre l'autorització sobre el tractament. "No ha estat un procés ràpid, i en aquests casos qualsevol dia que guanyes és important", ha expressat Ballesteros.

stats