El gest internacional de socors que has de fer amb la mà si estàs en perill

Els Mossos animen a utilitzar aquest senyal després que una noia hagi pogut ser rescatada als EUA

2 min
Els abusos i el maltractament a menors, ocults pel confinament

BarcelonaUn simple gest amb la mà que es fa en tres passos s’ha convertit en un símbol internacional per denunciar una situació de violència. Es tracta d’obrir la mà i estirar els dits -amb el palmell mirant cap enfora-, tot seguit amagar el dit polze dins el palmell i finalment doblegar els altres quatre dits damunt del polze -que quedi la forma d’un puny-. Les tres accions són el gest que els Mossos d’Esquadra han animat a utilitzar contra el maltractament infantil i adolescent. En un vídeo difós a les xarxes socials, el cos ha explicat que “s’uneix” a aquesta campanya mundial i ha fet una crida a reproduir aquest senyal de socors si s'està en perill perquè altres persones puguin alertar la policia.

Tuit dels Mossos

El gest ha agafat notorietat els últims dies perquè s’ha sabut que la policia d’un comtat de Kentucky, als Estats Units, ha pogut alliberar gràcies a aquest senyal una adolescent de 16 anys que havien segrestat. Un conductor va trucar a la policia per avisar que havia vist que una noia dins un vehicle feia aquest gest amb la mà, i ell havia identificat el senyal perquè recordava que a TikTok havien explicat que servia per denunciar la violència domèstica. L’home va dir que l’adolescent “semblava estar en perill”. Després de rebre l’avís, la policia es va activar: els agents van poder aturar el vehicle i van comprovar que els pares de la noia havien denunciat la seva desaparició.

Aquest gest, que ha fet la volta al món, es va idear l’any passat enmig de la pandèmia de covid-19, quan el confinament més dur obligava a estar tancat a casa. Una fundació del Canadà dedicada a les dones el va impulsar perquè poguessin utilitzar-lo les víctimes de violència masclista que durant el confinament estaven forçades a conviure amb el seu agressor: el senyal volia servir per demanar ajuda. Des d’aleshores s’ha estès i ara s’ha demostrat que ha permès alliberar la víctima d’un segrest.

“Que hi és, l’Àngela?”

Una altra manera de denunciar la violència és la frase “Que hi és, l’Àngela?”, que és la contrasenya perquè una dona pugui alertar els professionals dels locals d’oci nocturn quan no està a gust amb la companyia que té o ha patit assetjament. És una iniciativa de les patronals del sector, com Fecasarm i International Nightlife.

stats