Societat 11/05/2016

Girona reivindica el so de les campanes amb un concert

Nou campanars de la ciutat faran sonar aquesta nit una composició de 45 minuts, després de la polèmica pel toc nocturn

Acn
3 min
El campanar de la catedral de Girona/ DAVID BORRAT

GironaLes campanes de nou temples de la ciutat de Girona sonaran aquesta nit en el que s'ha batejat com la Nit de Campanes, un concert organitzat per l'Associació de Veïns del Barri Vell i Girona Temps de Flors per tal de reivindicar el so de les campanes, després de la polèmica dels darrers mesos. Les queixes d'un hotel van fer emmudir el campanar de la Catedral durant la nit però, després de diverses reivindicacions, l'ajuntament es va fer enrere i les campanes tornen a sonar. L'hotel ha portat el cas als tribunals i dilluns el ple les va declarar Bé Cultural d'Interès Local.

La partitura que faran sonar els nou campanars és de Llorenç Barber i ja es va poder escoltar a la ciutat el 1993. Ara, els veïns del Barri Vell han volgut recuperar la idea i aquesta nit els campanar tornaran a interpretar la mateixa partitura durant 45 minuts. Es recomana seguir el concert des d'espais oberts o des de la muralla.

L'Associació de Veïns va decidir organitzar l'esdeveniment després de la polèmica pel so de les campanes de la Catedral. Després de les queixes de l'hotel Històric, el passat 6 de gener les campanes van deixar de sonar. Un decret signat pel llavors alcalde Carles Puigdemont feien emmudir les campanes en aplicació a la llei de Protecció contra la Contaminació Acústica, de 2002, i també en base a l'ordenança municipal de sorolls.

La decisió va generar polèmica sobretot entre els veïns més propers, que defensaven que el so formava part del dia a dia de la ciutat i del seu univers sonor. Per això, a finals de febrer, i altra vegada per decret, l'alcalde, Albert Ballesta, va aconseguir que tornessin a sonar. Es va emparar en la llei en la Llei de Centres de Culte, que reconeix la singularitat de les campanes i permet incloure-les com a excepció a la normativa de sorolls. L'hotel ha portat el cas davant la justícia, mentre que el ple de Girona ha declarat el so de les campanes com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL).

El polèmic toc nocturn de campanes 
  a Girona pot acabar als jutjats

Enmig d'aquesta polèmica, els veïns de l'Associació del Barri Vell van impulsar el que s'ha batejat com la Nit de Campanes, per reivindicar el so dels campanars de la ciutat. Per fer-ho, aquesta nit entre les 23.15 i mitjanit es rememorarà el concert de 1993 i, de manera simultània, sonaran els campanars de la basílica de Sant Feliu, la Catedral, Sant Lluc, l'església Filles de Sant Josep, l'església Mare de Déu del Carme, l'església Sagrat Cor i l'església del Mercadal. També es podran escoltar les campanes de l'ajuntament i de la seu de la Generalitat de Catalunya.

L'autor de la partitura és Llorenç Barber, que el 1993 també va a ser a Girona durant el concert. La directora artística és Montserrat Palacios i els intèrprets i directors de cada un dels nou campanars, excepte un, són alumnes i professors del Conservatori de Música Isaac Albéniz de Girona. Des de l'Associació de Veïns del Barri Vell recomanen seguir el concert o bé des d'algun espai obert o bé des de zones elevades com la Muralla.

"Les campanes no són contaminació acústica"

Un dels membres de la junta de l'Associació de Veïns del Barri Vell, Josep Quintanas, defensa que el so de les campanes "no és contaminació acústica". "Nosaltres creiem que el so de les campanes és un element que transmet alegria i és un aparell musical que, tot i estar desafinat, pot donar moments de satisfacció com pot ser aquesta nit", ha manifestat. Per això, han volgut rememorar el concert de 1993 i poder reivindicar el so de les campanes de tota la ciutat.

Quintanas ha recordat que la declaració de BCIL que el ple de dilluns es va fer a proposta dels veïns i ha demanat a l'ajuntament que intenti mediar amb els responsables de l'hotel Històric per evitar que la decisió sobre les campanes de la Catedral l'hagi de prendre un jutge.

Una de les opcions que està sobre la taula és la d'amortir el so de les campanes durant la nit per evitar molèsties. Segons Quintanas, si s'aborda el tema dels sorolls pel cas de les campanes, també s'hauria de fer per d'altres molèsties que pateixen els veïns com els concerts o les terrasses. "Els veïns del Barri Vell tenim concerts a més de 90 decibels i terrasses que no tanquen mai, si hem de parlar de sorolls parlem de tots", ha declarat.

stats