Societat 13/05/2014

La justícia europea reconeix el dret a l'oblit a internet

El Tribunal de la UE obliga Google a retirar dels seus resultats dades privades d'un ciutadà

Laia Forès
1 min

Brussel·lesEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea reconeix el dret dels ciutadans a exigir als buscadors d'internet que esborrin de la seva llista de resultats dades privades. Amb una sentència que ha fet pública aquest matí, el tribunal de Luxemburg defensa l'anomenat dret a l'oblit a la xarxa i subratlla que els buscadors són responsables dels resultats que ofereixen als internautes.

La justícia europea s'ha pronunciat sobre el cas concret d'un particular espanyol que va acudir als tribunals per obligar Google a retirar dels seus resultats una notícia que revelava que havia estat víctima d'un embargament immobiliari. Qualsevol internauta que posés el nom del denunciant a Google, automàticament li sortia la pàgina on quedava clar que havia estat un morós.

El Tribunal de Justícia europeu dóna la raó al ciutadà, que al·legava que la notícia era de feia anys i els seus deutes ja estaven pagats, i defensa el principi del dret a l'oblit i la protecció de dades. Amb la sentència, que crea jurisprudència, els buscadors estaran obligats a esborrar resultats a petició de ciutadans. Tot i això, deixa la porta oberta a Google a mantenir els resultats de particulars si considera que el dret de la informació pesa més que el dret de l'oblit en casos, per exemple, de personatges públics.

stats