Societat 26/08/2019

El govern andalús preveu un "degoteig" de casos de listeriosi fins a l'octubre

Part de la carn sota sospita s'hauria processat en unes instal·lacions sense inspeccionar

Ara
3 min
El bacteri 'Listeria monocytogenes'.

BarcelonaEl brot de listeriosi ja ha afectat 195 persones i ha causat almenys la mort d’una dona de 90 anys (hi ha una altra víctima mortal que encara no s’ha pogut relacionar directament amb el brot). La Junta d’Andalusia, però, preveu que entri en una fase d’inflexió aquesta setmana, amb la reducció d’afectats, tot i que admet que continuarà produint-se un “degoteig” de persones intoxicades fins a l’octubre, tenint en compte el llarg període d’incubació del bacteri. De moment a Catalunya hi ha la sospita de cinc afectats.

El govern andalús també va confirmar ahir que l’empresa on s’hauria originat el brot, la fàbrica Magrudis, havia processat part de la carn en unes noves instal·lacions que no havien passat encara la inspecció pertinent. El 31 de juliol -15 dies després de la data en què la Junta considera que va començar el brot- Magrudis va comunicar oficialment al govern andalús que havia fet obres per ampliar les naus que té a Sevilla. La normativa marca que entre la finalització de les obres i la posada en marxa de les instal·lacions ha de passar un termini de 25 dies, durant els quals els inspectors han de fer aquesta verificació. Fins que no es produeix aquesta inspecció, la maquinària no pot funcionar. La Junta no sap quan es van acabar els treballs, però considera que l’empresa va elaborar part de la carn entatxonada sense que passés per la supervisió d’una inspecció.

En un comunicat emès dilluns, l’empresa va defensar que havien complert amb les seves obligacions sanitàries, que no s’expliquen el que ha passat i que estan “en estat de xoc”.

Negatiu a les anàlisis

Els tècnics de salut andalusos estan analitzant també els sistemes d’autocontrol que va portar a terme la mateixa empresa i que van donar negatiu en les anàlisis de listeriosi. Malgrat totes aquestes informacions, la Junta va voler transmetre calma i va insistir que la producció a la fàbrica està aturada, que s’ha retirat tota la carn contaminada del mercat i que no s’ha distribuït cap partida més. El conseller andalús de Salut, Jesús Aguirre, va repetir que la gestió de la Junta ha sigut “transparent” i “impecable” i que sempre ha actuat “tan ràpid com ha pogut”.

La ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, es va reunir ahir amb representants de les comunitats autònomes per “intercanviar informació” sobre el brot. “Amb la informació que tenim, tot indica que diàriament apareixen menys casos [de listeriosi]”, va explicar la titular de la cartera. “Ara es tracta que les comunitats autònomes que formen part de la xarxa d’alerta alimentària i de la xarxa de vigilància epidemiològica es coordinin”, va assegurar.

La ministra no va voler criticar la gestió que la Junta ha fet d’aquesta crisi, però sí que va assegurar que “alguna cosa ha d’haver fallat” a Andalusia, ja que Espanya és un dels països més “exigents” i “rigorosos” en salut alimentària. La titular en funcions del ministeri va assegurar que els controls existents funcionen. Segons va dir, a l’any es practiquen 600.000 controls per millorar la seguretat alimentària i, en el cas dels aliments càrnics, es practiquen 113.000 analítiques.

A més, la ministra va explicar que s’estudien possibles mesures noves per contenir el brot, com ara retirar tots els productes La Mechá de la venda. “Posava a la venda productes amb uns dèficits importants d’etiquetatge que no s’ajusten a la normativa vigent”, va criticar Carcedo sobre la carn entatxonada que es comercialitzava amb el nom Comercial Martínez León i que es va distribuir en una petita botiga de Sevilla, sense que s’especifiqués que l’origen era la fàbrica Magrudis.

Un turista britànic intoxicat

Dilluns es va conèixer el primer cas d’un turista que es va intoxicar menjant la carn a Andalusia durant les seves vacances d’estiu. Es tracta d’un home d’origen britànic que va consumir la carn a Huelva i al qual van atendre pel brot a París (França), on va haver de parar del viatge que estava fent perquè es trobava malament. El portaveu de la Junta d’Andalusia, José Miguel Cisneros, va explicar que diumenge només es va produir un cas nou, davant l’increment de dies anteriors.

Entre els 195 afectats hi ha 83 persones ingressades en hospitals -entre les quals 28 dones embarassades i tres afectats més que estan a la unitat de cures intensives- i 25 més en centres sanitaris privats -sis dones embarassades i un pacient a l’UCI-. La majoria dels afectats són de la província de Sevilla.

stats