Societat 14/06/2016

El Govern exigeix una auditoria externa sobre la descontaminació del Pantà de Flix

El departament de Territori estudia emprendre accions legals després de saber-se que la presumpta trama corrupta d'Acuamed hauria arribat a abocar àcid clorhídric al riu

Montse Riart
2 min
Representants dels consells comarcals de l'Ebre, entitats veïnals i organitzacions socials ebrenques s'han reunit amb la secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, a Tortosa

BarcelonaEl Govern exigeix al ministeri de Medi Ambient que encarregui una auditoria externa per validar els treballs de descontaminació del Pantà de Flix, una de les obres sota sospita dins del Cas Acuamed. La justícia investiga una presumpta trama corrupta en el sí d'aquesta empresa pública. De confirmar-se les presumptes irregularitats, el departament de Territori no descarta emprendre accions legals.

La conselleria de Territori i representants de la societat civil de les Terres de l'Ebre s'han reunit, aquest dimarts a Tortosa. La secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha exigit una auditoria "imparcial" del procés de neteja i que l'Estat doni garanties per les obres del tram final, que s'han reprès fa un mes.

En el cas dels treballs a l'embassament de Flix, una de les sospites és que s'hauria intentat abaratir els costos de l'operació de descontaminació al pantà abocant àcid clorhídric per fer disminuir els nivells de pH a l'aigua. La intenció, segons publica El Mundo, era reduir els costos de les tasques de depuració de depuració de l'aigua, perquè a l'empresa contractista (FCC) li sortís més barat, pogués accelerar la fi dels treballs i cobrar-los abans. A canvi, l'adjudicatària els hauria pagat un suborn.

Subirà ha reconegut que aquestes informacions creen "preocupació i indignació" al territori. Per això demana al Ministeri de Medi Ambient que doni explicacions i aposten per recuperar les comissions tècniques i socials de seguiment del projecte, que permeti "recuperar la confiança" amb l'empresa estatal. La conselleria i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han fet arribar la seva preocupació per carta i telefònicament al Ministeri. La setmana passada es va produir una reunió i avui mateix hi ha hagut una nova trucada.

Fins ara el Ministeri havia encarregat diversos estudis a universitats sobre els treballs, però Subirana considera que cal "validar que aquests informes són correctes perquè són documents de part que s'han de contrastar". En funció de l'evolució del cas, el Govern no descarta emprendre accions legals. Tot i així la conselleria ha explicat que l'ACA ha analitzat l'aigua riu avall i ha descartat la contaminació.

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Francesc Xavier Pallarès, ha volgut donar un missatge positiu, assegurant que l'aigua del riu "compleix tots els paràmetres", segons aquestes analítiques de l'aigua, que s'han fet de manera compartida amb el Consorci d’Aigües de Tarragona i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.

El Govern també ha demanat al Ministeri que una entitat imparcial realitzi una analítica dels sediments per assegurar que la fase final de l'obra es pot realitzar amb totes les garanties ambientals.

stats