Societat 17/03/2022

El Govern augmenta un 70% les ajudes a la recerca, fins a 39 milions d'euros

Els projectes hauran de ser en obert per "compartir" el coneixement i es valorarà que siguin en català i estiguin liderats per dones

2 min
Dues investigadores en un laboratori de càncer colorectal a l'IRB

BarcelonaAjudar més disciplines i més grups d'investigació i dotar-los de més diners. Aquest és l'objectiu del departament de Recerca i Universitats amb el nou sistema d'ajudes que vertebra la recerca a Catalunya i que el Govern ha presentat aquest dijous al matí. L'executiu augmenta fins a 39,3 milions d'euros, un 70% més, la partida per als pròxims tres anys. "Hem de fer tot el que estigui al nostre abast per reforçar el talent a Catalunya", ha dit la consellera del ram, Gemma Geis, durant la presentació. "És una línia d'ajudes més transversal i beneficiarà més investigadors", ha resumit Geis, que s'ha mostrat confiada que aconseguiran finançar més de la meitat dels 1.700 grups d'investigació existents a Catalunya.

Les bases es van publicar dimarts al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), on es fixen també les condicions que regeixen les ajudes. En primer lloc, el contingut de les investigacions haurà de ser "obert", per tal de "compartir el coneixement". També es valoraran aquelles investigacions que es facin en català i que tinguin aplicació a Catalunya. De fet, els projectes hauran d'incloure obligatòriament un resum i paraules claus en català. D'aquesta manera, el Govern vol aconseguir que els diners públics destinats a aquests grups tinguin una repercussió directa sobre la ciutadania i que permetin al Govern "fer noves polítiques públiques".

També s'hi incorpora la perspectiva de gènere: s'afavoriran els grups coordinats per dones o que tinguin un 40% de presència femenina als equips. "En la convocatòria anterior només el 21% dels projectes estaven liderats per una investigadora; per tant, creiem que aquesta és una mesura necessària", ha explicat Geis. "Normalment [les dones] estan en segona posició -ha admès la consellera-, perquè tradicionalment sempre s'hi ha posat un home al davant".

Les investigacions podran ser de qualsevol àmbit però es vetllarà especialment per les humanitats i les ciències socials, ha explicat Geis, que ha afegit se seleccionaran avaluadors de diferents disciplines per tal de valorar de manera "igualitària" la importància de cada projecte dins el seu camp. Finalment, també es permetran grups transversals (de diferents disciplines) i s'ofereix la possibilitat de contractar personal de suport a la investigació amb els diners del fons.

stats