Societat 18/04/2017

La Generalitat treu l’Hospital de Reus de la UCI

La Generalitat i l'Ajuntament gestionaran conjuntament un equipament que arrossega un dèficit de 8,4 milions d’euros, sota el punt de mira pel cas Innova

Dani Revenga
2 min
L'entrada de l'Hospital de Reus

ReusEl Departament de Salut i l’Ajuntament de Reus crearan un consorci per gestionar plegats l’Hospital de Sant Joan de Reus, un equipament fins ara 100% municipal que en els últims anys ha acumulat un dèficit de 8,4 milions d’euros i sobre el que planava l’ombra de la fallida financera. La gestió de l'equipament també esta sota sospita dins del cas Innova, la investigació judicial sobre la gestió del holding d'empreses municipals de Reus i les presumptes irregularitats entorn a l'ampliació i la gestió del centre hospitalari.

Al nou ens gestor la Generalitat hi aportarà un 55% dels recursos i l’Ajuntament un 45%, tot i que la presidència quedarà en mans del consistori. El conseller de Salut, Antoni Comin, ha aclarit, però, que la Generalitat anirà més enllà d’aquest 55% a l’hora d’eixugar el deute de l’Hospital, "perquè volem que la nova entitat es creï néta de lloses", ha dit. L’operació de creació del nou consorci es tramitarà en els propers mesos amb l’objectiu que es completi durant aquest any i que el nou ens compartit gestioni ja l’Hospital de Reus a començaments de 2018.

Comin ha explicat que la fórmula de gestió adoptada per aquest rescat "és l’habitual en molts altres hospitals de Catalunya", posant com a exemples l’Hospital del Mar de Barcelona, el Parc Taulí de Sabadell o el de Terrassa, entre d’altres. El conseller de Salut ha assegurat que "aquests 8,4 milions de dèficit deixen de ser una amenaça per a la viabilitat de l’Hospital" i ha aclarit que el forat s’explica "per les càrregues financeres derivades de la seva construcció, i no per cap altre motiu".

L'Hospital Sant Joan de Reus és una de les peces clau del 'cas Innova', l'operació judicial més important vinculada a la gestió de la sanitat catalana. El conseller de salut ha assegurat que el dèficit acumulat que té l'hospital, de 8 milions d'euros, es deu a "la inversió enorme que s'hi va fer, i no en un altre lloc".

Es manté la plantilla

Comin ha assegurat també que l’entrada de la Generalitat "no suposarà cap canvi en la situació dels treballadors, ni en condicions salarials ni en l’estructura de la plantilla", sortint al pas de les pors de retallades que s’havien estès entre el personal de l’Hospital de Sant Joan de Reus per la seva delicada situació financera.

Des de l’Ajuntament, la regidora de Salut, Noemí Llauradó (ERC), ha insistit que es garanteix la viabilitat de l’Hospital i les condicions laborals dels seus treballadors, tot i que ha advertit que "si hi ha marge per fer més ajustos per millorar el nostre funcionament, els farem". Per la seva banda, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer (CDC), s'ha mostrat molt satisfet d’haver trobat remei a un equipament que s’havia convertit en un llast per a les finances del consistori i ha destacat "la mirada àmplia que permet la sostenibilitat de l’Hospital".

Tant Generalitat com Ajuntament s'han mostrat partidaris d’implantar un nou model d’hospitals en xarxa que el Camp de Tarragona suposaria a la pràctica un únic hospital amb dos seus: el Sant Joan de Reus i el Joan XXIII de Tarragona, on Comin ha assegurat que es compliran les inversions promeses.

stats